Като цяло нарастващата доходност на облигациите и ситуацията с щама „Омикрон“ на коронавируса и съответно последствията за икономиката, прави намирането на печеливши възможности за инвестиции в акции от частните инвеститори все по-трудно. Анализаторите от TipRanks съставиха списък от пет акции на световни компании с потенциал за растеж от над 15% през 2022 г., пише CNBC. При определяне на акциите е търсено мнението на известни финансови анализатори.

Intel Corporation

В резултат на бума на пазара на електронна търговия и стремителното развитие на високотехнологични приложения, акциите на компаниите за полупроводници започнаха да се търсят много. Главният изпълнителен директор на Intel Пат Гелсингер планира да отпусне до 28 милиарда долара през 2022 г., за изграждане на център за научноизследователска дейност във Франция и предприятие за тестване и сглобяване в Италия.

Основният завод за производство на силициеви пластини може да бъде построен в Германия. В допълнение, през декември Intel обяви за IPO на своето дъщерно дружество Mobileye, занимаващо се с технологии за безпилотно шофиране.

Apple Inc

Капитализацията на производителя на iPhone на 3 януари 2022 г. премина границата от 3 трилиона долара. Apple поддържа засилено търсене на iPhone 13 и отбелязва рекордни продажби, въпреки глобалния недостиг на полупроводници, който засяга основно производителите на смартфони.

Освен това, базираната в Купертино компания се готви също да пусне на пазара устройство за добавена реалност Apple Glasses, което може да се появи на пазара през втората половина на 2022 година.

Netflix Inc

Анализаторът от Stifel Nicolaus Скот Девит коментира, че въпреки някои опасения на инвеститорите, компанията Netflix продължава да създава качествено и популярно съдържание. Експертът отбелязва също, че в допълнение към традиционния стрийминг бизнес, Netflix внедрява иновации в областта на видео игрите и визуалните ефекти.

Компанията се надява да диверсифицира паричния си поток и да се открои от другите компании за стрийминг услуги. Според Девит, Netflix ще увеличи общия брой абонатите си с 50% до 2025 г. и ще ги удвои до 2030 година.

Експертът препоръчва за покупка акциите на Netflix и смята, че през 2022 г. ценните книжа на компанията могат да имат целева цена от $660, което означава ръст от почти 22% за годината.

Инвестиционният съвет за 2022 година на преуспял инвеститор от компания от Fortune 500

Финансовият пазар ще се „колебае“, смята Джон Морган

 

Godaddy Inc

В днешния дигитален свят всяка компания се нуждае от уебсайт, обаче публично търгуваният регистратор на домейни GoDaddy през последната година и половина се намираше в относителен застой. Обаче в края на миналата година, американският хедж фонд Starboard Value придоби дял от 6,5% от акциите на компанията.

По мнението на представители на хедж фонда, ценните книжа на Godaddy са били подценени, но те „представляват атрактивна инвестиционна възможност“.

Coursera Inc

Анализаторът от Needham & Co. Райън Макдонълд запази „бичи“ настроения относно акциите на Coursera, като ги обяви за една от най-перспективните ценни книги от сферата на технологиите от областта на образованието за 2022 година. Експертът е уверен, че основните направления от дейността на компанията притежават всички предпоставки за постигане на високи резултати през годината.

Анализаторът е на мнение, че предпоставките за по-нататъшен растеж на Coursera ще осигурят възможност за задържане на талантливи служители в компанията, както и инвестиции в разширяване на гамата от нейни продукти.

Макдонълд препоръчва акциите за покупка, като прогнозира целева цена за 2022 г. от $45 за акция, което представлява годишен растеж с повече от 93%.

 

Източник: https://money.bg/