Спадът обхвана всички криптовалути, като трейдърите отново избягват рисковите активи

Най-голямата криптовалута поевтиня с до 7,4% до малко над 38 000 долара, а втората по големина Етер спадна под 3000 долара. Общо дигиталните токени са изтрили 1 трилион от капитализацията си откакто достигнаха върховата си стойност през ноември, показват данни на CoinMarketCap цитирани от Bloomberg.

“Биткойн и целия пазар на криптовалутите остават зависими от макро икономическите фактори,” пишат в своя бележка анализаторите Шон Фарел и Уил МакИвой от Fundstrat Digital Asset Research.

Виртуалните монети се превърнаха в синоним на отдръпването на спекулативните инвестиции предизвикано от перспективите за по-затегната парична политика в САЩ. В последно време движението на биткойн следва колебанията на технологичните акции, които са подложени на натиск, като в четвъртък технологичния индекс Nasdaq 100 се срина и навлезе в корекция.

Други криптовалути като Binance Coin, Cardano и Solana също поевтиняха.

Технически модел базиран на индикатори за импулса познат като индекс на относителната седмична сила подсказва, че спадът на биткойн може би е към края си. В петък индикаторът спадна до нива, които в миналото са били близки до стойностите, при които е приключвала разпродажбата на криптовалутата.

През последните няколко години биткойн увеличи цената си десетки пъти, основно покрай спорните теории за възприемането му от институциите и евентуалната роля като застраховка в инвеститорските портфейли. Резките колебания в цената му по време на глобални сътресения на капиталовите пазари обаче поставят тези твърдения под съмнение.

Биткойн е поскъпнал почти 4 пъти за последните 2 години, но e изтрил близо 30 000 долара след като достигна почти 69 000 през ноември.

На фона на тази волатилност в четвъртък Русия обяви, че централната банка на страната е предложила забрана срещу добива на биткойн и търговията с криптовалути. Някои анализатори казват, че това няма да се отрази сериозно на пазара и репутацията на биткойн като отделен актив може да му помогне.

Диана Бигс, главен директор стратегии в търгуваната на канадската фондова борса платформа за дигитални активи DeFi Technologies, казва, че очаква и други правителства да ограничават дейността свързана с криптовалути.

“Както сме виждали в миналото ефектът е пренебрежим и това е част от идеята на биткойн. Той е разработен така, че да е глобален актив, който е устойчив на цензура. Той съществува извън границите на националните държави и мисля, че е едно от най-интересните му качества,“ казва Бигс.

 

Източник: bloombergtv.bg/

 

Категория: 
Ключови думи: