Регулаторът предлага забрана за използване и добив, като позицията съвпада с желанията на ФСБ

Централната банка на Русия – третата най-голяма дестинация за добив на криптовалути, предложи пълна забрана на използването и добиването на монети на нейна територия.

Криптовалутите носят отпечатъка на пирамидна схема и подкопават суверенитета на паричната политика, което представлява заплаха за руската финансова система, се посочва в доклад на институцията, публикуван в четвъртък и цитиран от Bloomberg.

Руската централна банка и службите искат да сложат кръст на криптовалутите

Снимка: Bloomberg LP

„Потенциалните рискове за финансовата стабилност, свързани с криптовалутите, са много по-големи за развиващите се пазари, включително Русия“, се казва в доклада. „Това се дължи на традиционно завишената тенденция за пестене във валута и недостатъчното равнище на финансова грамотност“, посочват още от регулатора.

Добивът на криптовалути е в разрез със „зелените“ политики на страната и застрашава руските енергийни запаси, като в същото време усилва и отрицателните ефекти от разпространението на токените, посочват от Руската централна банка.

Червените линии на централната банка срещу криптовалутите съвпада и с позицията на влиятелните руски сили за сигурност. Те също подкрепят пълната забрана на добива, за да може чрез него да не се финансира опозицията, посочват двама души, запознати с въпроса.

Руската Федерална служба за безопасност (ФСБ) е настоявала пред гуверньора Елвира Набиулина да се въведе забрана, тъй като по-трудно проследимите криптовалути често се използват да дарения към опозиционни организации, включително медийни, определени като „чуждестранни агенти“ според руското законодателство, отбелязват запознатите, пожелали анонимност.

Но делът на опозиционно и медийно финансиране е незначителна част от активите за над 7 трлн. рубли (92 млрд. долара), държани в приблизително 17 млн. криптопортфейла в Русия, посочват още запознатите. Въпреки това службите се притесняват, че това се превръща в растящ проблем.

Руската централна банка от дълго време е скептично настроена по отношение на криптовалутите и намекна, че са необходими по-затегнати регулации. През декември Набиулина заяви, че руската инфраструктура не трябва да се използва за търговия с токени.

Говорител на ФСБ е отказал коментар по въпроса за Bloomberg.

Русия е дом на процъфтяваща индустрия за добив, която стана особено важна, след като Китай забрани търговията с криптовалути. Миналата година страната стана третият по големина миньор по данни на Кеймбриджкия университет. Най-големите центрове се намират в северните части на страната и Сибир, където температурите са ниски и има достъп до по-евтина електроенергия. BitRiver, Minespot и BitCluster са едни от най-големите компании в сектора.

Русия вече забрани плащанията с криптовалути, но законодателите признаха в законов текст съществуването им през 2020 г. и популярността им нарасна. За разлика от Китай забраната няма да се прилага за активи, държани в чужбина от руски граждани, и тези с офшорни банкови сметки ще могат да търгуват с криптовалути, посочват запознатите.

На фона на разрастващия се дебат за криптовалутите в Русия председателят на долната камара на парламента Вячеслав Володин заяви по-рано тази седмица, че създаването на регулаторна рамка ще е приоритет за Държавната дума в пролетната ѝ сесия. Евентуалната забрана на добива ще трябва да мине одобрението на парламента, преди да влезе в сила.

Натискът за забрана на криптовалутите е факт на фона на акция срещу антикремълсаката опозиция и независимите медии след ареста на опозиционния лидер Алексей Навални преди година. Мрежата от офиси на Навални, която бе забранена от властите като „екстремистка“ миналата година, продължава да приема дарения в биткойни. Портфейл, посочен на сайта ѝ, е получил криптовалути на стойност 4 млн. долара в рамките на пет години, показват данни на Blockchair.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Аспарух Илиев
Източник: https://www.investor.bg/