Цените на газа в Европа и Азия „вероятно са достигнали своя връх още тази зима“, пишат анализатори от Citigroup Inc.

Цените на природния газ в Европа спаднаха, след като водещият вносител на втечнен природен газ (LNG) в Китай се подготвя да наводни пазара с гориво, което може допълнително да облекчи опасенията за доставките на континента.

Референтните фючърси паднаха с цели 8,9%, проследявайки по-слабите цени в Азия. Търговското подразделение на Sinopec предлага тази година да продаде десетки спот товара (над 40) с втечнен природен газ, според търговци, запознати с въпроса, съобщи Bloomberg. Този ход показва, че Китай е добре снабден и повече газ може да се насочи към Европа, което ще помогне за облекчаване на натиска от необичайно ниските запаси и ограничените доставки от най-големия износител Русия.

Увеличените доставки на втечнен природен газ, съчетано с по-меките прогнози за времето и възстановяването на доставките от Норвегия, донасят известно облекчение за европейските потребители от цените, които се повишиха повече от три пъти миналата година.

норвежки газ

„Настроенията на газовия пазар са предпазливо понижени тази седмица, водени от слабото търсене в Азия и стабилния внос на втечнен природен газ в Европа“, пише в бележка консултантът Rystad Energy AS. „В САЩ има възможност за потенциални спирания, свързани с времето, през следващите дни.

Холандският газ за месец напред падна с 6,4% до 73,32 евро за мегаватчас в сряда следобед в Амстердам. Еквивалентният договор във Великобритания падна с 6,3% до 175,70 пенса за терм.

Цените на газа в Европа и Азия „вероятно са достигнали своя връх още тази зима“, пишат анализатори от Citigroup Inc. в доклад тази седмица. Това е „освен ако не се случи сериозно понижение на температурите някъде през следващите два месеца или геополитическото напрежение, включващо Русия, не ескалира значително“.

Напрежението около Украйна и новия газопровод „Северен поток 2“ от Русия до Германия остава на радара на търговците. Германия заяви, че противоречивият проект ще бъде цел на санкции, ако Русия използва енергията като оръжие, докато Москва повтори, че няма план да нанася удари по Украйна.

До 30 милиарда кубически метра допълнителен газ от Русия може да бъде достъпен за Европа тази година, казва Rystad, но съществува риск „почти нищо от това да не се материализира“, ако напрежението ескалира до военен конфликт.

Засега руският износител „Газпром“ задържа спот офертите за газ, докато доставките по дългосрочните договори рязко спаднаха. Компанията казва, че това се дължи на по-ниските заявки от европейски купувачи. Потоците на газ през руския тръбопровод „Ямал-Европа“ към Германия бяха в обратна посока – от запад на изток – през последните четири седмици, докато доставките през Украйна остават далеч под нормалното.

 

Източник: bloombergtv.bg/

 

Категория: 
Ключови думи: