Преслав Райков, финансов анализатор

Инфраструктурните компании в САЩ и секторът за възобновяеми енергийни източници в Европа ще са големите печеливши в близко бъдеще от обявените в двата региона основни програми за възстановяване и развитие. Минно-добивната промишленост като източник на ресурси за тези сектори също има много добри перспективи и България трябва да продължи да развива индустрията, която вече работи на световно ниво. Това коментира Преслав Райков, финансов анализатор, в ефира на предаването „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков.

„Металите изчерпаха своя чудовищен ръст и вече ще бъдат движени от истинско търсене, а не от спекулацията и складирането на огромни количества от Китай.“

Освен кобалт, никел и литий, медта ще бъде основен метал за енергийния преход и разработването на нови находища ще бъде изключително печелившо, смята Райков.

 

 

„Европа внася 98% от металите, които са необходими за енергийния преход, и това е притеснително – редица страни започнаха да се възползват доста умело. Румъния разработва с китайска компания проект за над 2 млрд. евро за добив на мед и злато. България е основен производител, но доста от страните започват да ни изпреварват. Сърбия от своя страна разработва огромно находище на литий в проект с Rio Tinto за 2.5 млрд. евро.“

Минно-добивната промишленост в България вече работи на световно ниво и трябва да продължи да се развива, каза Райков и добави, че страната няма полза от „ресурсен национализъм“, защото няма потенциал да се възползва от тези ресурси.

Очакваното повишение на лихвите в САЩ е основният фактор за движението на пазарите, макар влияние да има и рекордния ръст на инфлацията за декември.

„Федералният резерв потвърди, че започва затягане на балансите и ще има потенциално три вдигания на основния лихвен процент през 2022 г.“, каза Райков, но предупреди, че очакванията за инфлация до 8% може да доведат до повече на брой повишения.

Очаква се корекция на пазарите и „дори лека рецесия в началото на 2023 г.“, но това ще е краткосрочно. Редица сектори ще бъдат потърпевши от увеличените лихви, смята Райков.

Технологичният сектор ще бъде един от афектираните – може да не е рязка корекция, а влизане в рейндж… Десетте големи технологични акции се превърнаха в един събирателен образ и на активи-убежища, и на чисто спекулативни сделки, и на търсене на качество. В някои мащаби дори се превърнаха в своеобразни индекси, следейки здравето и състоянието на световната икономика. И инвеститорите се насочиха и изливаха пари именно там.“

Със сигурност няма да наблюдаваме ръстовете на технологичните компании от последните три години, заяви той.

Три основни сектора може да са особено печеливши в близко бъдеще, смята Райков.

2.3 трилиона долара ще бъдат изразходени за инфраструктурни проекти в САЩ по плана на президента Джо Байдън и компаниите в сектора вече регистрират изключителни ръстове от до 140%.

Световните компании, които успяха да прехвърлят инфлационния натиск към крайните си потребители, също ще имат добро представяне.

„Не можаха всички да го направят, защото някои компании не могат да си го позволят, за да не изгубят пазарен дял. Големите компании, като тези в хранителната индустрия, прехвърлиха натиска към крайните си потребители без това да афектира по никакъв начин приходите.“

Даже инфлацията да се коригира, както се очаква, през 2022 г., тези големи корпорации няма да променят цените си, смята Райков.

Възобновяемите източници на енергия – заради зелената сделка в Европа и фондовете за възстановяване на държавите – също ще бъдат особено печеливши.

„Капиталите, които навлизат в този сектор са огромни и това ще даде възможност за вход в компании, които вече имат изградени производства, като Maersk, например, с техните нови кораби, задвижвани от метанол… Подобни проекти ще бъдат задвижени най-характерно в Европа.“ 

САЩ и Китай се фокусират върху технологично и дигитално развитие за излизане от кризата, докато в Европа този сектор ще предоставя големи възможности, смята Райков.

Телемедицинита остава с много добри перспективи в по-дългосрочен план, особено на пазари като Индия, Близкия Изток и Африка.

Големите фармацевтични компании направиха огромни разходи за разработката на ваксини и лекарства срещу Covid-19 и сега се очаква да стане ясно до колко приходите им и финансовите помощи от правителствата ще покрият тези разходи. „С надеждата, че всички ще се преборим с коронавируса и ще спрем да използваме тези продукти, Big Pharma компаниите ще се върнат към регулярния си бизнес модел, който и преди това беше поставен под натиск.“

В сектора тепърва предстои период на сливания и консолидации, добави Райков.

Настоящите нива на петрола вече стават нестабилни и ще се коригират до нива от $72 – $85 за барел. Международната агенция за енергетика (МАЕ) потвърди, че производството на петрол ще нарасне през 2022 г. с навлизането на нови количества от САЩ, ОПЕК, Русия, Бразилия, Иран, Гаяна, докато търсенето все още е подтиснато от Омикрон, напомни Райков.

„Към момента цената се подържа единствено от пакта ОПЕК+ – няма такова търсене, което да е причина цената да е $85.“

Цени около $90 за барел за нестабилни не само заради шистовите производители в САЩ, но и заради договорката за отпускане на количества от стратегическите резерви на САЩ, Япония, Великобритания и други.

Геополитическите проблеми продължават да оказват своето влияние върху суровините, както се видя след бунтовете в Казахстан. Освен покачването в цените на петрола и урана, биткойн претърпя сериозен срив заради прекъсването на интернет и невъзможността на местните биткойн „миньори“ да участват в блокчейна, коментира Райков.

„В момента биткойн е на доста ниски нива заради очакванията за регулации от редица органи в САЩ и Европа за ясна рамка как да се използва този инструмент, кой носи отговорност при измами.“

Повече за очакваните ефекти от повишението на лихвите в САЩ, зеления преход в Европа може да гледате във видеото.

Разговорът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение.

 

Източник: bloombergtv.bg/