Ако не можеш да ги победиш, копирай ги. Модифицираната сентенция обяснява поне отчасти защо централните банки в девет държави по света представиха свои дигитални валути, пише Fortune.

Криптовалутите са децентрализирана алтернатива на хартиените пари и представляват все по-голям проблем за централните банки, които могат да загубят контрола върху паричното предлагане, ако bitcoin и стейбълкойните станат новото нормално.

Заради това някои централни банки решиха да създадат конкурентни дигитални валути, които да могат да контролират. Стойността на тези електронни валути, познати и като CBDC, е равна на тази на физическия им еквивалент. Например нигерийската е-найра струва колкото и физическата.

Криптовалутите като bitcoin и ethereum не са „завързани“ с нито една фиатна валута. От друга страна има и т. нар. стейбълкойни, от които например една единица винаги струва $1.

Ползите от дигиталните валути, които централните банки разработват, не са малко. Например, те могат да позволят на хората без сметки в банка да използват дигитални плащания. Самите централни банки пък получават евтина алтернатива на банкнотите и монетите. Критиците обаче се притесняват от киберзаплахите срещу тях, както и от липсата на анонимност при използването им.

В четвъртък Швейцарската национална банка и партньорите ѝ съобщиха, че са приключили успешно втората фаза на експеримента, познат като Project Helvetica. В рамките му пет търговски банки за период от три дни използваха прототип на дигитална валута, емитирана от централната банка, за междубанкови и трансгранични преводи.

Европейският съюз и Съединените американски щати все още не са напреднали в разработването на собствени дигитални валути. В средата на 2021 г. Европейската централна банка даде начало на своя проект за дигитално евро и през следващите две години ще експериментира с идеята. САЩ все още не провеждат тестове, но се очаква през следващите седмици Федералният резерв да публикува доклад по темата.

Кои са деветте държави, които вече имат собствена дигитална валута?

Бахамите

Дигиталната валута на Бахамите — пясъчният долар — бе първата, която бе пусната. Това се случи още през октомври 2020 г., когато централната банка заяви, че иска да елиминира използването на чекове в страната до 2024 г.

Нигерия

След три години разработка през октомври 2021 г. Нигерия се превърна в най-голямата държава в света, която пусна своя е-валута. Вече всички притежатели на банкова сметка в страната могат да използват е-найра, а скоро това ще е възможно и за тези, които не използват банкови услуги.

Антигуа и Барбуда, Гренада, Сейнт Китс и Невис, Сейнт Лусия, Доминика и Монтсерат

Островните държави, които заедно създадоха Източнокарибската централна банка, вече приеха дигиталната валута DCash. Електронната версия на източнокарбиския долар бе представена през март и може да бъде използвана вече със или без банкова сметка.

Китай

Китай разработва CBDC от 2014 г., като втората най-голяма икономика в света все още не е пуснала напълно своята дигитална валута.

Централната банка обаче провежда масови проби, като раздава десетки милиони токени на гражданите на Китай. Миналата седмица институцията пусна и версия на своя портфейл с дигитални юани за гражданите на 10 области, включително Шанхай и Пекин.

Дигиталният юан е съвместим и с WeChat.

 

Снимка: iStock

Източник: https://money.bg/