Филип Ромбаут, съсобственик и председател на Борда на директорите на „Агрополихим“ АД

Рязкото поскъпване на природния газ води до намаляване на производството на селскостопански торове в световен мащаб и до троен ръст в цените им. В тази ситуация на недостиг земеделските стопани използват по-малко торове и очакванията са, че Европа ще произведе поне 20% по-малко пшеница през 2022 г. А това ще ни изправи пред нова криза – земеделска. Това заяви Филип Ромбаут, съсобственик и председател на Борда на директорите на „Агрополихим“ АД, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

По информация на Bloomberg в последните седмици европейски производители на торове намалиха капацитета си заради скъпия природен газ, а румънската компания „Азомуреш“ дори временно преустанови дейността си. В същото време страни като Китай, Русия, Турция и Египет ограничиха износа на торове.

 

 

Европа добива приблизително 150 млн. тона пшеница годишно, от които 20-25 млн. тона са са износ. Ако производството тази година падне с 30 млн. тона, износът към други страни като Египет и Алжир може да спре и да се стигне до напрежение там и нова миграционна вълна. Именно поскъпването на хляба беше една от причините за Арабската пролет (протестите в някои арабски държави през 2010-2012 г.).”

Цената на пшеницата ще остане висока и през тази година, прогнозира Филип Ромбаут.

Скъпият природен газ не се отразява сериозно на производството на „Агрополихим“, защото компанията още преди 4 години започна да прилага стратегия за заместване на природния газ с амоняк. В момента дружеството използва едва 10% от количеството газ, което е потребявало преди няколко години. А амонякът се внася от Русия, Алжир, Египет и др. страни.

Амонякът също поскъпна в последно време, но не толкова драстично като газа. Ние сме в позиция, в която работим непрекъснато и сме печеливши. 2021-а беше отлична година за нас. Складовете ни обикновено са пълни по това време на годината, а сега са празни заради силното търсене от чужбина.“

Филип Ромбаут разказа как преди 4 години компанията е имала намерение да инвестира 50 млн. евро в обновяване на завода на амоняк, но е замразила плановете си предвид неясната стратегия на България за доставка на природен газ, бавното строителство на интерконектора с Гърция, по който ще тече азерски газ, както и вдигането на таксите за пренос на газ.

„Агрополихим“ оптимизира разходите си и правейки пара от изгаряне на биомаса (слама). Парата се използва за производство на фосфорна киселина. Филип Ромбаут призова България да легализира отглеждането на коноп за индустриални цели, както е в Румъния, за да се осигурява повече биомаса.

Компанията има планове за увеличаване на производствения капацитет и изграждане на нов завод в Девня, но стартът се бави заради тежките бюрократични процедури. Надеждата са да извадим всички документи до края на тази година, строителството да започне през 2023 г., а заводът да стартира може би през 2024 г., обяви събеседникът.

Гледайте целия коментар във видеото.

 

Снимка: https://www.agrobiz.hr/

Източник: bloombergtv.bg/