Да знаете какво да избягвате може да бъде също толкова важно, колкото и да знаете в какво да инвестирате. Изданието Barron’s направи класация на най-лошите потенциални инвестиции през новата 2022-а година, въз основа на мнението на водещи експерти.

Всички те са дългосрочни облигационни фондове. Изглежда, че доходността на държавните облигации е по-вероятно да се повиши през тази година – тенденция, която започна още от първата търговска сесия на новата година.

Разбира се, не може да се направи категорично заключение от движенията за един ден. Но резкия скок на 3 януари от около 13 базисни пункта в дългосрочните облигации е най-големото повишение за един ден от 9 ноември 2020-а година насам.

Тогава Pfizer и BioNTech публикуваха ранни резултати от проучването, че тяхната ваксина е била 90% ефективен за предотвратяване на инфекции с Covid-19, което предизвиква оптимизъм относно възможния край на пандемията.

Този скок на доходността обаче се прехвърли в рязък спад на цените на основните борсово търгувани облигационни фондове, което е начинът, по който както индивидуалните, така и институционалните инвеститори често получават експозиция към инструменти с фиксиран доход в наши дни.

ETF (TLT) на iShares на стойност 19,2 милиарда долара за 20+ годишни съкровищни ценни книжа се понижи с 2,33% в понеделник, 3 януари, което би било еквивалентно на спад от над 800 пункта в индекса на сините чипове Dow Jones Industrial Average.

По-важното е, че този спад на цената надхвърли 30-дневната доходност на фондовете на SEC от 1,74%, което демонстрира неблагоприятния компромис риск-възнаграждение при дългосрочните облигации.

Дори след голямото повишение в доходността обаче, анализаторите на държавните облигации от JP Morgan смятат, че доходността на референтните 10-годишни държавни ценни книжа все още е с 30 базисни пункта по-ниска, от това, което би трябвало да бъде, при ниво от 1,66%.

Тази оценка се основава на очакванията на техния модел за икономически растеж, инфлация и лихвените проценти на Федералния резерв. Според сайта CME FedWatch, пазарът на фючърси на федерални фондове продължава да очаква три повишения с 25 базисни пункта до декември от текущия целеви диапазон от 0%-0,25%.

Въз основа на прогнозата на JP Morgan, други големи, популярни облигационни ETF-и ще претърпят ценови загуби, значително надвишаващи тяхната доходност, което ще доведе до отрицателна обща възвръщаемост. Други сектори с фиксиран доход се оценяват на исторически ниска доходност в сравнение с референтните държавни ценни книжа.

Това означава, че ако се върнат по-близо до обичайната си относителна доходност, спадът на цените им може да бъде още по-голям. Въз основа единствено на предполагаемо увеличение с 30 базисни пункта в доходността на държавните облигации, iShares iBoxx $ Investment Grade Corporate Bond ETF (LQD) ще спадне с около 2,9% в цената.

Спредовете на доходността на корпоративните Baa са близки до предишните циклични спадове, според данните на Федералния резерв на Сейнт Луис. Разширяването на спредовете би довело до по-голям спад на цените и по-лоша обща възвръщаемост. Общинските облигации може да са сравнително по-малко изложени, но все пак няма да останат невредими според сценария на JP Morgan.

Въз основа на неговата продължителност, iShares National Muni Bond ETF (MUB) ще спадне с около 1,7% от увеличение на доходността с 30 базисни пункта. Въпреки това, доходността на Muni исторически е имала тенденция да се покачва малко по-малко от техните облагаеми облигации.

Инвестиционната ситуация за облигации сега всъщност е по-лоша, отколкото по време на големия пазар на облигации от края на 70-те и началото на 1980-те. За разлика от сега, тогава облигациите всъщност имаха високи, често двуцифрени купони за текуща лихва, което помогна да се компенсира спада на цената на облигациите.

Освен това Фед трябва да прекрати масовите си покупки на държавни ценни книжа, обезпечени с ипотечни кредити, до март, премахвайки важна опора за цените на облигациите. Само ако доходността на облигациите възобнови падането си оттук, те изглеждат добра сделка.

И разбира се, много видни експерти като Скот Майнърд от Gugenheim и Дейвид Розенберг от Rosenberg Research смятат, че дългогодишната доходност на държавните облигации ще падне, ако икономиката спадне отново, каквито са и очакванията им.

 

Автор: Теодор Минчев

Източник: https://money.bg/