Крипто активите и фондовите пазари са склонни да се движат в тандем, установиха икономисти

Стойността на биткойн и други криптовалути се движат в по-голяма степен с колебанията на фондовия пазар и следователно служат като лошa защита за инвестиционни портфейли, според Международния валутен фонд.

МВФ разкри своето изследване в блог във вторник, като повтори призивите от миналия месец за глобални регулаторни действия. Без действия огромните колебания в двата класа активи биха могли да увеличат финансовата нестабилност, предупреждава фондът.

„Корелацията на крипто активите с традиционните активи като акции се е увеличила значително, което ограничава предполагаемите им ползи от диверсификацията на риска и повишава риска от заразяване на финансовите пазари“, пишат Тобиас Адриан и Махваш Куреши, двама високопоставени служители по капиталовите пазари на фонда. Тара Айер, икономист, който специализира в глобалната финансова стабилност, също е допринесла за изследването.

imf ctypro

Изследването е удар за привържениците на криптовалутата, които описват биткойн като алтернатива на златото за хеджиране срещу нестабилността на пазара.

Криптовалутата може да е служила за тази цел преди пандемията. Но биткойн се „движи повече в крачка“ с фондовите индекси, като S&P 500, след като централните банки стартираха масивни програми за изкупуване на активи, за да смекчат удара по икономиките си от пандемията, отбелязва МВФ.

Тенденцията е „очевидна и в развиващите се пазарни икономики“, където навлизането на криптовалутите е много по-силно, пишат анализаторите.

imf ctypro

Тази нарастваща връзка между двата актива дава още повече основание за разработване на глобална рамка за регулиране и надзор на крипто активи, за да се предотврати финансова нестабилност.

„Ясни изисквания“ са особено необходими за финансовите компании, които държат крипто активи, казват служителите на МВФ.

Базелският комитет за банков надзор вече предложи на банките да бъдат наложени строги капиталови буфери за криптовалути – стандарти, които Европейската комисия заяви, че ще обмисли.

Анонимният характер на крипто активите също трябва да бъде решен, казаха служителите на МВФ.

 

Източник: bloombergtv.bg/