Само за няколко години компанията на Илон Мъск се превърна в пример за подражание за най-големите традиционни концерни в индустрията

След като покори премиум сегмента с Model S и Model 3, компанията за електрически превозни средства на Илон Мъск сега се стреми да оглави и продажбите при кросоувърите със своя Model Y и при малките автомобили, където доминират марките Renault, Citroen и Hyundai.

През 2012 г. Tesla успява да продаде в Европа едва няколко броя от своя електрически спортен Roadster на цена от около 100 хил. евро, базиран на дизайна на Lotus Elise, припомня Automotive News Europe.

Насочвайки се към следващото десетилетие, компанията успя да се превърне в най-големия производител на електрически автомобили в Европа с продажби от 131 801 броя през първите 11 месеца на 2021 г. Това представлява увеличение от 85% спрямо същия период на 2020 г., изчислява JATO Dynamics.

Концернът на Илон Мъск е оформил потребителските възгледи за електромобилите и начина, по който автомобилните производители ги изграждат и продават.

По пътя Tesla извоюва пазарен дял, като изпревари емблематични модели от първокласни автомобилни производители като Mercedes-Benz, BMW и Audi, първо чрез луксозния седан Model S, а след това със средноразмерния седан Model 3.

Сега, с по-ниско ниво на оборудване, съобразено с местните стимули, Model 3 посяга към сегмента, където доминират Peugeot и Volkswagen, коментират анализатори.

 

 

Президентът на Toyota Motor Corp. Акио Тойода кара Tesla Roadster. Снимка: Bloomberg L.P.

Гледайки по-далеч в бъдещето, Мъск обмисля добавяне на малък електромобил, за да се конкурира с марки като Renault, Citroen, Hyundai и Kia.

„Всички те ще изпитат известен натиск от Tesla“, споделя Филип Хъчис от Jefferies, имайки предвид превозните средства, които се продават в ценови диапазон от 45 хил. до 60 хил. евро.

Той отбелязва, че току-що представеният среден SUV Model Y ще се изправи срещу електромобили като BMW iX3, Mercedes EQC и Volvo XC40 Recharge.

„VW [Audi], Volvo, BMW и Mercedes все още усещат натиска на Tesla“, изтъква Хъчис. „Ако средната цена на Tesla продължи да намалява, тогава ще станем свидетели на само малко облекчение при натиска върху BMW/Mercedes, но ще получите по-голям натиск върху Toyota, Stellantis и VW“, добавя той.

Делът на Tesla на пазара на електромобили вероятно ще се свие с пускането на повече конкурентни модели, но марката продължава да увеличава пазарното си влияние в Европа.

 

 

Електрическият Tesla Model 3. Снимка: Bloomberg L.P.

„Делът на Tesla от пазара на електрически автомобили с батерии е намалял наполовина от пика, който отчете през 2019 г., до 31 процента, в годината на дебюта на Model 3, когато той беше оставен да броди из европейската пустиня на електромобили по същество без много конкуренция“, изтъква Матиас Шмит от Schmidt Automotive Forecasting.

През 2021 г. делът на Tesla ще достигне 15% от западноевропейския пазар на електромобили – „но по-важното е“, посочва Шмит, че компанията „ще представлява около 1,7% от общия западноевропейски пазар на леки автомобили, което я поставя някъде зад Volvo Cars и пред Jaguar Land Rover“, добавя той.

Шмит проследява регистрациите на нови коли в 18 западноевропейски страни, които съставляват огромна част от продажбите на електромобили и премиум превозни средства в региона.

Tesla постига такъв успех до голяма степен в сегмента на средните автомобили с едно превозно средство – Model 3. Този сегмент обаче е в застой, тъй като купувачите се обръщат към по-големите SUV модели през последните години. Пазарният дял на американския автомобилен производител може да се разшири допълнително през 2022 г., когато започне търговското производство на Model Y в завода край Берлин.

Още през ноември Model Y се оказа най-продаваният автомобил като цяло в Норвегия, страна, разглеждана като тестова площадка за прехода към електрическа мобилност. А кой беше на второ място там? Model 3, пак на Tesla.

Но продажбите показват само част от историята, изтъкват анализатори. Докато традиционните производители инвестират (или съобщават, че ще инвестират) десетки милиарди евро в заводи за производство на електромобили, батерии и софтуер, Tesla, като „изцяло електрическа“ компания, има свободен и ясен път да използва маржа на своята печалба от 14,6 процента (през третото тримесечие на 2021 г.), за да разшири своя растеж.

„Това са страшни числа за автомобилната индустрия“, изтъква Хъчис, добавяйки: „Никой не е отчел 14% марж при средна цена от 48 хил. долара“.

Според него Tesla предизвиква бизнес модела на индустрията на много нива.

„Почти всичко, което автомобилната индустрия прави неефективно, тя се опитва да направи по-добре“, подчертава Хъчис.

Tesla Model S надмина Mercedes S-Class, Audi A8 и BMW 7 Series през 2018 г. при продажбите в Европа, въпреки че 7-ма серия на BMW отново постигна надмощие през 2019 и 2020 г.

Tesla се появи на европейския пазар, за да се конкурира едновременно с два модела за масовия пазар – малкия Renault Zoe и компактния Nissan Leaf, които се продаваха на около една трета от цената на Roadster и флагмана Model S.

Германските премиум марки бяха първите, които усетиха заплахата от страна на Tesla през 2018 г., когато Model S победи по продажби Mercedes S-Class, BMW 7 Series и Audi A8.

Tesla увеличи преднината си през 2019 г., когато пусна Model 3 в Европа, където бързо изпревари Zoe и Leaf, за да щурмува върха при електромобилите.

Пазарният дял на Tesla в сегмента достигна 31% през същата година при продажби от около 109 хил. броя, от които около 95 хил. бяха Model 3.

 

 

Електрическият кросоувър Tesla Model Y. Снимка: Bloomberg L.P.

Според Шмит растежът на Tesla през тази година е бил донякъде илюзорен, тъй като автомобилните производители спряха пускането на нови електромобили на пазара през последната година, за да актуализират средните цели за въглеродните емисии, преди новите да влязат в сила през 2020 г.

„Това доведе до ограничаване на доставките на електромобили на установените автомобилни производители през 2019 г. и изместване във времето на пазарните дебюти през 2020 г.“, коментира Шмит.

В резултат на това делът на Tesla в сегмента се сви до 13,2 процента през 2020 г.

Шмит очаква делът на Tesla да нарасне до 20 процента през 2022 г. с пускането в продажба на произведения в Германия Model Y, чиито продажби ще достигнат 300 хил., докато пазарният дял ще възлиза на 2,3 процента.

За сравнение, Jaguar Land Rover има 1,5-процентен дял, а Volvo – с 2,9%, за Западна Европа през 2020 г., според данни на Европейската асоциация на автомобилните производители (AСЕА).

Шмит прогнозира, че пазарният дял на Tesla при електромобилите ще достигне около 20 процента в лицето на новите модели, пуснати от традиционните автомобилни производители и новите китайски участници.

Според анализатора на LMC Automotive Сами Чан продажбите на Tesla в Европа може да достигнат 400 хил. броя до средата на това десетилетие „с потенциал за допълнително разширяване, в зависимост от това колко агресивно (компанията) разширява своята моделна гама“.

 

Източник: https://www.investor.bg/