Bitcoin падна под $40 хил. за първи път от септември месец насам и се запътва към най-лошия си годишен старт от най-ранните дни на дигиталната алтернатива на парите, пише Bloomberg.

Най-голямата и стара криптовалута падна с до 6 процента до $39 774 в Ню Йорк, като от началото на годината загуби около 14 процента. Спадът е най-големият за начало на годината от поне 2012 г. насам.

„Криптолваутите вероятно ще останат под натиск, тъй като Федералният резерв намалява ликвидните инжекции“, коментира Джей Хатфийлд, главен изпълнителен директор на Infrastructure Capital Advisors. „Bitcoin може да завърши 2022 г. под $20 хил.“, прогнозира той.

Анализаторът от Bloomberg Intelligence Майк Макглон казва, че $40 хил. е важно ниво на техническа подкрепа за дигиталната валута. А самите криптовалути са добър индикатор за настоящото намаляване на риска за апетит.

Междувременно технологичните акции в САЩ също отвориха на червено и продължават спада си, а правителствените облигации също бележат поевтиняване. Nasdaq Composite изтри почти 2,5 процента за час от началото на търговията. Миналата седмица индексът отбеляза най-големият си едноседмичен спад от февруари м.г. От началото на годината той загуби почти 8 процента.

Загубите при технологичните акции и криптовалутите идват на фона на повишение на доходността по 10-годишните американски облигации до 1,8 процента, от 1,769 процента в петък. Нивото на затваряне в края на миналата седмица бе най-високото от януари 2020 г.

Повишаващите се лихви са знак, че Федералният резерв може да повиши лихвите през март и да започне да съкращава портфолиото си от облигации и други активи малко след това.

Инвеститорите очакват в сряда и данните за инфлацията в САЩ. Те ще им помогнат да прогнозират кога и с колко Фед ще започне да затяга политиката си. Прогнозите са, че потребителските цени са се повишили с над 7 процента спрямо година по-рано — за първи път от 1982 г.

По-късно тази седмица американските гиганти ще започнат да отчитат резултатите си от последните три месеца на 2021 г.

Междувременно материал на Bloomberg показва, че над една трета от новите средства, които потичат към американските ETF, са вложени във фондове, които следят финансовите акции.

 

Източник: https://money.bg/