Да се налага да преговаряте за това, което искате е едно от най-важните неща в съвременното общество. Особено, когато става дума за пари. Може и да сте от хората, които не обичат да го правят, но рано или късно ще ви се наложи.

И независимо дали преговаряте за по-висока заплата, опитвате се да се спазарите за цената на дадена стока или услуга, или просто се опитвате да убедите съпругата си да спестява (или харчи) повече, има някои основни принципи, които ще ви помогнат да гарантирате успех във всякакви преговори. Част от тях събра CNN Business, селектирайки съветите на топ финансови експерти отвъд океана.

 

Топ 5 на най-добрите начини да преговаряте за пари:

 

  1. Разберете какво очаква човекът срещу вас. По-малко вероятно е да получите това, което искате, ако не прецените предварително какви са ограниченията на отсрещната страна.

„Хората казват „да“ само ако виждат интерес и за себе си“, казва Гаетан Пелерин, който е консултант по преговори и автор на бестселъра „Внимателно преговаряне“. Тоест, ако не разберете какви са очакванията на този, с когото преговаряте, е доста по-малко вероятно да направите предложение, което да е приемливо за него. “

  1. Дръжте емоциите си под контрол

Преговорите често са емоционални, защото обикновено става въпрос за нещо повече от пари. Може да става дума и за самооценка, за нужда от уважение или нужда от по-голяма сигурност или независимост. Ето защо е полезно да се подготвите предварително за потенциално трудните моменти, за да не саботирате шансовете си за успех. Рядко преговорите вървят по план, така че помислете как най-добре да реагирате в промяна на вътрешния ви сценарий.

  1. Говорете по-малко, слушайте повече

Хората са склонни да говорят твърде много и да слушат твърде малко по време на преговори. Тези, които получават най-много обаче, са опитни в това да слушат внимателно отсрещната страна. Наблюдавайте какво се случва по време на разговора, излъчвайте спокойствие и увереност и внимателно отстоявайте исканията си. Много е важно внимателно да обмисляте думите, които използвате.

  1. Не се отказвайте веднага, дори да получите отказ

Ако другата страна отхвърли вашето предложение, знайте, че „не“ много често всъщност не е краят на преговорите. Не се предавайте, а спокойно задайте последващи въпроси. Ако задавате правилните въпроси, може и да получите това, което искате. Да предположим, че шефът ви казва, че не може да ви даде повишението на заплатата, което искате. Вместо да се съгласите, ако го попитате защо, той може да ви обясни, че причината е, че получавате възможно най-високото заплащане за работата, която вършите. После можете да попитате какви стъпки да предприемете, за да промените позицията си, съответно и заплащането. По този начин показвате, че наистина държите на това, дори и да отнеме време.

  1. Бъдете категорични за това, което искате, но бъдете и гъвкави

Ако преговаряте за пари с ваш настоящ или бъдещ работодател, който ви казва, че не може да отговори на вашите очаквания за основно заплащане, попитайте го за други начини, по които компанията може да сложи повече пари в джоба ви. Например, по-голям бонус или пък възстановяване на разходите за обучение, ако сте преминали през такова. А защо не и допълнителен платен отпуск. Бъдете креативни, за да ви уважават и за да постигате целите си.

 

Източник: https://money.bg/

 

 

Категория: 
Ключови думи: