Паричната политика на Федералния резерв на САЩ, „хеликоптерните пари“ от властите на САЩ към населението и пандемията от коронавирус бяха основните „отслабващи“ фактори за долара през 2021 година. За това, какво ще се случи по-нататък с „валута номер 1“ и дали юанът ще успее да постигне световно лидерство в близко бъдеще, пише в свой материал агенция Прайм, на основата на мнения на известни финансови експерти.

След значително отслабване през първата половина на 2021 г., през втората половина на годината доларът показа уверено възстановяване, като на практика си възвърна нивата отпреди кризата спрямо основните валути на развитите страни, включително еврото.

„Обезценяването на долара приключи още през юни 2021 г., след като Фед обяви секвестирането на програмата за количествено облекчаване. За шест месеца доларът се засили с повече от 5% спрямо кошницата на световните резервни валути“, казва Михаил Зелцер, експерт по фондови пазари от голяма финансова компания.

„Отслабването на долара по време на пандемията беше временно. Причина за това беше фактът, че американската финансова система действаше като донор на ликвидност не само за вътрешния пазар, но и за цялата световна икономика, което й позволи бързо да преодолее последствията от есента на 2020 година. Очакванията за постепенно намаляване на мерките за стимулиране на фона на увереното възстановяване на американската икономика допринесоха за укрепването на американската валута“, коментира Алексей Тихонов, директор на аналитичния отдел на банка.

През следващите месеци динамиката в курса на долара ще се определя от очакванията за началото на цикъла на затягане на паричната политика на Фед. Според Зелцер, възходящата тенденция на долара на световната валутна арена е в състояние да продължи, на фона на наближаващата времева рамка за „откъсване“ на основната лихва от нулева ставка, като ориентирът е краят на първото полугодие на 2022 година. Но реакцията на Фед е възможна дори по-рано, ако инфлацията в САЩ остане на рекордни нива.

От своя страна Тихонов смята, че за допълнителното укрепване на долара способства и това, че американската икономика в момента е в много добро състояние, демонстрира високи темпове на растеж и е атрактивен пазар за инвестиции. Също така, през 2022 г. можем да очакваме възстановяване на търсенето на услуги до нивата отпреди кризата, което ще доведе до намаляване на търсенето на вносни потребителски стоки и подобряване на търговския баланс на САЩ.

„Въпреки това, ако под влияние на каквито и да било фактори пазарните очаквания за нарастване на основните лихви отново се коригират в полза на по-предпазлива траектория, не трябва да се изключи и корекцията на курса на долара в обратна посока спрямо еврото“, казва представителят на банковия сектор.

По професионалното мнение на Тихонов, в обозримо бъдеще, не само краткосрочно, но и дългосрочно, не е възможно да се появи валута, която да измести долара от позицията на валута №1 в света. Основните причини за това, според финансовия експерт, са три.

Първо. В условия, когато именно развитите страни са натрупали спестявания и са източник на инвестиции в света, основните валути за спестявания не могат да бъдат други, освен валутите на същите тези страни, което осигурява на щатския долар и единната европейска валута високото им положение.

Второ, за да създадат такова доверие, инвеститорите трябва да са уверени в прозрачността и независимостта на централната банка, емитираща валутата, както и в прозрачността на финансовата система на емитиращата държава, нейната икономическа статистика и политики.

Третият, но не по-малко важен фактор, е гарантирането на правата на инвеститорите от независимата съдебна власт.

Що се отнася до китайския юан, анализаторите смятат, че въпреки размера на китайската икономика, юанът няма нито една от посочените характеристики.

Разбира се, юанът може да си върне позиции срещу старите резервни валути с нарастването на външнотърговските операции на Китай, но за замяна на долара и еврото и дума не може да става. Настоящият дял на юана в международните разплащания в света е под 5%, в резервите на МВФ е 11%, но „тежестта“ на националната валута на Китай нараства.

През 2022 г. юанът може да стане по-популярен в Азия, но не и в света. За това Китай няма достатъчно военна мощ, както и геополитическо и културно влияние, категорични са финансовите експерти.

 

Автор: Мая Цветкова

Източник: https://money.bg/