Пламен Павлов, Българска газова асоциация

 

Много неща трябва бързо да направи новото правителство в областта на енергетиката. Трябва да се прегледа дейността на КЕВР, но не от перспективата „стани да седна“, а с един много прецизен анализ за промяна на структурата, защото там има квотен принцип, по който се работи от много години. Законът за енергетиката им предоставя определени рамки, но всички методики, правилници, наредби трябва да бъдат прегледани, за да се гарантира либерализацията на пазара. Това каза Пламен Павлов от Българската газова асоциация в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. 

 

 

„Ако не се промени нормативната уредба за работата на този регулатор, ако КЕВР не стане независим, защото той и сега е независим от мен и от Вас, но е зависим от тези, които са избрали членовете… Там има сигурно няколко кашона с нормативи. Това е правено през годините. Видяхме как се изменяха с преходни заключителни разпоредби нормативните актове на парламента. Нормативната уредба сега е безобразна. Тя допуска целия този хаос. Трябва много сериозно да работи парламента за възстановяване на пазара. Ние нямаме пазар. Дори с този мораториум – това пазарно средство ли е? Ние се върнахме 30 години назад“. 

Трябва много бързо да се реши системният проблем в Комисията за енергийно и водно регулиране, да се направи пълен одит на обществения доставчик Булгаргаз, но не от Българския енергиен холдинг (БЕХ), категоричен бе Павлов. „Нужен е финансов, оперативен одит. БЕХ няма как да го направи. Това е тяхно дружество. Те допускаха това години това положение. Ще излязат на бял свят много неща. Ще излязат провизирани загуби, пропуснати срокове за предявяване на вземания към кредитори…“.

„На 1 януари КЕВР изненада всички, в това число и правителството с увеличение на цената от 30%. Това показва системни проблеми. Не може на 29 декември, на закрито заседание, да има решение за 14% и два дни по-късно двойно да вдигнеш цената. Тук има методически, има оперативни проблеми. Просто нямаме обяснение.“

Друго, за което нямаме обяснение, е, че на 4 януари изпълнителният директор на Булгаргаз излиза с изявление, че ще намали цената с 30% за февруари, а февруарските фючърси по индекса TTF за газа нарастват с 12%, каза гостът. „На база на каква експертиза той определя, че има възможност да намали тези цени? Наистина сме безкрайно изненадани“.

Относно договора за азерския газ събеседникът каза, че „дълго време този договор бе използван, не просто да се прикриват истини, а буквално да се лъже„. „Той се цитираше като причината да няма възможност да се получи газа, защото точката не можела да бъде тази, която е записана и т.н. Те потвърждавали целия обем, а азерите не го давали… Няма как някой да добива газ и да постави доставката му в зависимост от една точка. Изрично в договора е записано, че ако има препятствие за приемна точка в Комотини, то тогава газът ще бъде приет при най-близката друга точка“.

По думите на госта причината да не се внася пълният обем на количеството газ, на които имаме право по договор, „ако няма някакъв умисъл с криминален характер, другото е може би някаква управленска немощ или страх. Защото на Нея Месемврия, където е втората възможна точка, би трябвало да се резервира прекъсваем капацитет и със съвсем малък риск да се получат тези количества“.

Няма никакви причини да не се приема газа при Нея Месемврия и то в целия обем. Този обем е намалян два пъти от ръководството на Булгаргаз, като вторият път е през месец юли и е със знанието и на Служебния кабинет. Недоумявам защо ние се отказахме от този евтин газ“. „Руският газ е близо три и половина пъти по-скъп от азерския“.

По въпроса, че Булгаргаз е сезирал ДАНС за това, че е изтекла информация по договора, гостът каза: „Обясних в ДАНС, че договорът е огласен от самия директор на Булгаргаз, когато се оправдава с причината, че той не може да приеме газа от Азербайджан, защото той го е заявил 100%, а те не му го давали. След като няколко пъти го каза, ние поискахме от наши партньори да уточним дали има такова нещо или няма. Нещо повече ние имахме запитване, и от Сърбия, и от Румъния – този газ, след като българите не го искате, дайте да го вземем при нас, ние имаме нужда от него“. „Този договор не е някакъв секретен. Няма никаква търговска тайна. Той се познава от ЕК, от КЕВР, от БЕХ, от всички. Въпросите, които следва да задават ДАНС, не са към нас, а към някой друг“.

Абсурдна ли е тезата, че някой умишлено фабрикува нападки срещу Булгаргаз, за да бъде компрометиран, приватизиран или да изгуби пазарни дялове? Как се изчислява цената на азерския газ и на руския? Защо Германия препродава газ в Украйна и Полша? Това ли е причината газопроводът Ямал-Европа да върви на обратно? Защо Путин казва – ние не сме виновни за високата цена на газа, питайте германците? Отказали ли сме се доброволно от азерския газ? Какъв е размерът на пропуснатите ползи? Кой печели и кой губи?

Целия коментар вижте във видеото.

 

Източник: bloombergtv.bg/