Фючърсите в Ню Йорк се търгуваха близо до $77 за барел, след като се повишиха с 2,4% през последните две сесии

Петролът беше стабилен в азиатската търговия, след като ОПЕК и нейните съюзници се съгласиха за планирано увеличение на производството за следващия месец, а доклад на индустрията сочи нов спад в запасите от суров петрол в САЩ, съобщи Bloomberg.

Фючърсите в Ню Йорк се търгуваха близо до $77 за барел, след като се повишиха с 2,4% през последните две сесии. ОПЕК+ се придържа към плана си да увеличи добива с 400 000 барела на ден за февруари, след като намали прогнозите за излишък през първото тримесечие. Американският петролен институт съобщи, че запасите в САЩ са паднали с 6,43 милиона барела миналата седмица, според запознати с данните.

увеличение ОПЕК+

Петролът имаше положителен старт на годината, тъй като опасенията за търсенето заради Омикрон отслабнаха и големите икономики продължават да се възстановяват от пандемията, въпреки че все още има известна несигурност в Китай. По-рано тази седмица малкият китайски град Юджоу беше затворен след няколко случая на вирус, докато в Сиан са въведени продължителни ограничения на движението след откриване на огнище на вируса.

„Ходът осигури известен комфорт на пазара, тъй като сигнализира, че ОПЕК+ не се притесняват за перспективите в краткосрочен план“, каза Уорън Патерсън, ръководител на стратегията за суровини в ING Groep NV. „Въпреки това, ние все още трябва да следим внимателно Китай, като се има предвид съобщенията, че друг град е в режим на блокиране.“

Въпреки че ОПЕК+ се съгласи да добави 400 000 барела на ден през февруари, действителният обем може да бъде много по-малък, тъй като някои членове имат трудности да постигнат целите за производство. Съоснователят на Energy Aspects Ltd. Амрита Сен прогнозира, че алиансът ще увеличи производството с 250 000 барела на ден следващия месец.

Междувременно запасите от бензин в САЩ се увеличиха със 7,06 милиона барела миналата седмица, докато запасите от дестилати – категория, която включва дизел – нараснаха с 4,38 милиона барела, съобщи API. Правителствените данни се очакват в сряда.

 

Източник: bloombergtv.bg/

 

 

Категория: 
Ключови думи: