Компанията беше първата, която постигна границата от 3 трилиона долара, въпреки че не успя да се задържи над нивото до края на търговския ден

Apple Inc. стана първата публично търгувана компания на стойност 3 трилиона долара в понеделник, докосвайки историческия етап за кратко след едноседмично покачване на цената на акциите си. И все пак за инвеститорите, които търсят сигурен залог с настъпването на 2022 г., внезапният скок трябва да и е повод за размисъл.

Изкачването беше поразително. От средата на ноември основните борсови индекси останаха приблизително равни, а акциите на Apple се повишиха с повече от 20%, което доведе стойността на компанията до невъобразимите 3 трилиона долара – първи път, когато публично търгувана компания достигна това ниво. Да го кажем в перспектива, това е повече от брутния вътрешен продукт на повечето страни.

Някои предполагат, че скокът в акциите на Apple може да се обясни като залог на сигурно убежище. Тъй като Федералният резерв започва да оттегля паричните стимули, теорията е, че портфейлните мениджъри изхвърлят акциите на растеж, чиито съотношения цена-продажба се свиват, и търсят убежище в Apple като паричен или златен еквивалент.

Това мислене е разбираемо. Със своя баланс от около 190 милиарда долара в брой, Apple може да устои на почти всеки мрачен икономически сценарий. Но оценката и основите в крайна сметка отново ще имат значение. На тези фронтове производителят на iPhone не е безрисков.

Всъщност Apple е особено уязвима към едно от най-големите макроикономически притеснения за 2022 г.: инфлацията. За разлика от софтуерните и интернет фирмите, основният бизнес на компанията включва продажба на физически хардуерни продукти. Това означава, че ако заплатите, доставката и разходите за суровини продължат да се покачват, рентабилността на Apple ще бъде ограничена. Apple вече заяви, че усеща ефектите от нарастващите разходи за доставка.

И тъй като iPhone и Mac се продават на високи цени в сравнение с най-близките им конкуренти, компанията има ограничени възможности да повишава цените много повече. Много потребители могат лесно да отложат покупка на смартфон за 1000 долара, като задържат настоящите си iPhone за известно време.

апъл 1

Отвъд външните икономически фактори, съмнително е перспективите на Apple да са се подобрили драстично, за да оправдаят последното рали. В края на октомври технологичният гигант пропусна очакванията на анализаторите за продажбите за трите месеца, приключили през септември, а главният изпълнителен директор Тим Кук предупреди, че недостигът на чипове ще се влоши през празничното тримесечие.

Последните доклади показват, че тази година не изглежда много по-добре. В края на ноември на конференция за инвеститори ръководителят на безжичния бизнес на AT&T Inc. каза, че очаква растежът на клиентите да не бъде толкова силен през 2022 г. Това не вещае добро за Apple. На следващия ден Bloomberg News съобщи, че компанията е казала на своите доставчици, че търсенето на iPhone се забавя.

Apple не е евтина компания. Акциите се търгуват с около 30 пъти прогнозите за печалбата за фискалната 2022 г., което е с повече от 50% над нейната историческа средна стойност за пет години. Въпреки че това съотношение е подобно на това на Alphabet Inc. и Microsoft Corp., другите технологични гиганти се очаква да покажат значително по-голям ръст на приходите през следващата година. Анализаторите очакват ръстът на продажбите на Apple да се забави драстично от 33% за фискалната 2021 г. до слабите 4% през текущата фискална година.

apple drop

Разбира се, има вълнение от нови продукти в процес на разработка като Apple Car и слушалки с разширена реалност. Но ще минат години, преди някое от тези предложения да премести иглата за многотрилионния гигант. Съобщава се, че компанията планира да пусне самоуправляваща се кола през 2025 г. Но след години на забавяне и проблеми с развитието в сектора на автономните превозни средства, тази цел едва ли изглежда надеждна.

Въпреки ръста на цените на акциите, перспективите на Apple за тази година не са се променили много. Това прави високата оценка на компанията по-несигурна.

Десетилетието на Big Tech

Компанията беше първата, която постигна границата от 3 трилиона долара, въпреки че не успя да се задържи над нивото до края на търговския ден. Акциите затвориха с 2,5% по-високо на $182,01 и с пазарна капитализация от $2,99 трилиона. Покачването дойде след като цяло положителна сесия за акциите, където Apple и Amazon.com Inc. допринесоха за по-добри резултати на индекса Nasdaq 100.

Цената на акциите на производителя на iPhone се покачва стабилно от години, оставяйки я нагоре с повече от 200% от появата на Covid-19 в началото на 2020 г., което само подчерта централната роля на технологиите за работата, образованието, забавлението и поддържането на връзка между хората.

апъл 2

„Никога не съм мислил, че ще видя пазарна капитализация от $3 трилиона, но това наистина говори за перспективите на Apple през следващите пет до десет години“, каза Патрик Бъртън, ко-портфолио мениджър на MainStay Winslow Large Cap Growth Fund, който държи около 2,75 милиона акции на Apple. „Чувстваме се много добре за перспективите и продължаваме да виждаме смислени възможности пред нас, със стабилен франчайз на iPhone и двигатели за растеж както от услугите, така и от новите продукти.“

Акциите за първи път достигнаха стойност от 1 трилион долара в средата на 2018 г. и постигнаха оценка от 2 трилиона долара през август 2020 г. Макар че това беше първата американска компания, която надмина това ниво, Saudi Aramco беше първата компания от 2 трилиона долара като цяло. Размерът на Apple означава, че има подчертано влияние върху цялостния пазар на акции; теглото ѝ в индекса S&P 500 е около 7%.

Откакто за първи път стана най-ценната акция в света през 2011 г. – когато пазарната й капитализация беше под 340 милиарда долара и съставляваше около 3,3% от S&P 500 – Apple рядко е била далеч от титлата. През октомври тя за кратко изостана от Microsoft Corp., след като предупреди за въздействието, което проблемите с веригата на доставки биха имали върху празничното тримесечие, въпреки че този статус на второ място беше краткотраен. През последния месец акциите се повишиха с повече от 12%, в сравнение с 3,6% повишение на Microsoft, чиято стойност вече е над 2,51 трилиона долара.

Акциите на Apple са се покачили с около 5800%, откакто съоснователят и бивш главен изпълнителен директор Стив Джобс представи първия iPhone през януари 2007 г., далеч изпреварвайки печалбата на S&P 500 от около 230% през същия период.

Под ръководството на Тим Кук, който през 2011 г. стана главен изпълнителен директор след смъртта на Джобс, Apple рязко увеличи приходите си от услуги като видео стрийминг и музика. Това помогна на Apple да намали зависимостта си от iPhone до около 52% от общите приходи през фискалната 2021 г. от над 60% през 2018 г., зарадвайки инвеститорите, които се притесняваха, че компанията разчита твърде много на най-продавания си продукт.

 

Източник: bloombergtv.bg/

 

Категория: 
Ключови думи: