Замразеният оптимизъм на инвеститорите в студените месеци на годината не успя да попречи на добрия завършек

Изпращаме 2021 година – още една година, белязана от дълбоките промени в икономиката, политиката и обществото вследствие на пандемията от коронавирус. Сега, когато и последните 12 месеца са почти история, Investor.bg събра най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот в България и по света през последната година в специалната секция „Икономиката през 2021„.

„Много хубаво не е на хубаво“. Така може да се обобщи 2021 г. за основните борсови индекси на Wall Street. Въпреки силното първо полугодие на тази година студените месеци успяха дoнякъде да замразят оптимизма и настроението на инвеститорите към поемането на рискове през последните месеци на 2021 г.

Какво се случи през първата половина на годината

2021 г. започна със силен ръст на основните индекси на Wall Street. Още през първото тримесечие двата бенчмарка S&P 500 и Nasdaq Composite отбелязаха ръст в последния борсов ден през март, а индексът на сините чипове Dow Joes Industrial Average се сви с под 100 пункта. Въпреки понижението показателите Dow и S&P 500 записаха най-добрия си месец от ноември 2020 г. като март стана и четвъртият положителен месец от общо пет.

Причина за постигнатите до края на март 2021 г. резултати бе, че инвеститорите се върнаха към постигащите висок растеж технологични компании и в същото време обмисляха плана за големи инфраструктурни разходи на президента на САЩ Джо Байдън.

Основните индекси отбелязаха края на юни тази година с двуцифрени процентни ръстове, задвижвани от икономическо възстановяване, което според много инвеститори тогава все още набира темпове. Второто тримесечие бе петото поредно за S&P 500 и Dow Jones Industrial Average, в което двата измерителя се повишиха. Оптимизмът на пазара бе обусловен не само от икономическото възстановяване от пандемичната 2020 г., но и от положителните икономически данни, показали как някои показатели остават над техните пандемични нива.

Всъщност до този момент се смяташе, че втората половина на годината също ще е добра. Причина за това е, че винаги, когато е имало двуцифрени ръстове през първото полугодие, Dow и S&P 500 никога не са завършвали с годишен спад, сочат данни на Refinitiv от 1950 г. насам.

Във време на здравна криза обаче няма нищо сигурно.

Моментът, в който всичко се обърка

Първоначално третото тримесечие на годината започна с ръстове за индексите на Wall Street, предизвикани от положителните икономически данни като тези за подадените за първи път заявления за помощи при безработица в САЩ. Данните от 1 юли 2021 г. показаха, че броят на заявленията достига 364 хил., което бе рекордно дъно от избухването на пандемията насам.

През осмия месец щатските борсови индекси отново бяха на зелена територия поради силни финансови отчети на фирмите, показали значителен ръст на приходите и печалбата. Причина за оптимизма бе и изказването на председателя на Фед Джером Пауъл на 27 август, който подсказа, че американската централна банка вероятно ще започне да отменя някои от политиките си за количествени облекчения преди края на годината, но все още смята увеличението на лихвите за по-далечна възможност.

Така започна и септември, който напълно оправда славата си на лош месец. „Септември отговори на репутацията си и подкопа възвръщаемостта от акциите, но не твърде тежко“, коментира тогава Ед Ярдени от Yardeni Research. Отчетените загуби през деветия месец доведоха до слабо трето тримесечие за пазарите. За тримесечния период Dow бе надолу с 1,9%, а Nasdaq Composite отписа 0,3%. S&P 500 успя да задържи скромен ръст от 15 на сто нагоре от началото на годината. Настроенията на пазара бяха повлияни от опасения около инфлацията и около проблемите с веригите на доставка, които в последните месеци на 2021 г. напълно се оправдаха.

Може да се каже, че октомври и ноември бяха трейлър на това, което предстои да се случи през декември. В средата на октомври трите бенчмарка на Нюйоркската фондова борса отчетоха ръстове, подкрепени от силните финансови отчети на компаниите. Тогава много от компаниите от S&P 500 отчетоха финансови отчети за третото тримесечие, които надминаха очакванията на анализаторите. Звеното на американската банка Citigroup Inc. за търговия с акции надмина прогнозите на анализаторите за пето поредно тримесечие, което показва, че инвестициите в разширяването на бизнеса придобиват устойчивост. Базираната в Ню Йорк компания отчете нетна печалба от 4,6 млрд. долара, засенчвайки пазарната прогноза за печалба от 3,9 млрд. Долара. Bank of America отчете по-добра от очакваното печалба, заедно с компанията от състава на Dow UnitedHealth, която записа по-силни от прогнозираното резултати за тримесечието.

В началото на ноември широкият измерител S&P 500 счупи рекордите и достигна ново рекордно затваряне, предизвикано тогава от намеренията на Фед да започне да забавя програмата си за изкупуване на облигации и от положителните икономически данни.

„Съобщението за ограничаване на програмата за изкупуване на облигации на Фед премахва малко, но тежащо на пазарите притеснение, след като инвеститорите чакаха този момент месеци наред и то подсилва мнението, че възстановяването на икономиката ще продължи макар и с бавен темп на растеж“, коментира тогава президентът на компанията Sanders Morris Harris Джордж Бол.

Това, което никой не успя да предвиди, бе появата на омикрон щама на коронавируса. Новият вариант бе засечен за пръв път в края на ноември и веднага помрачи настроенията на борсите по света, в т.ч. на тази в Ню Йорк. Две седмици по-късно обаче инвеститорите с лека ръка отхвърлиха опасенията си, а индексите се върнаха на зелена територия. Впоследствие играчите на пазара започнаха зорко да следят данните за бързото разпространение на омикрон, които внасяха извествен смут.

 

 

Графика: Bloomberg

И тогава се зададе и краят на годината, по-известен като „ралито на Дядо Коледа“ –  период, който е традиционно силен за пазара „Дядо Коледа е бил благосклонен към инвеститорите през този празничен период и сме в очакване на още една година на ръстове през 2022 г.“, каза старши стратегът по международни пазари в Wells Fargo Investment Institute Скот Врен.

„2021 г. бе още една необикновена година за щатските капиталови пазари“, написа в своя бележка Крис Хейвърленд от института Wells Fargo Investment. “Пазарите бяха подкрепени от насърчаващите новини около пандемията и от силноприспособимите фискални и парични политики“, допълва Хейвърланд, според когото възстановяването от 2020 г. се е пренесло в 2021 г.

Въпреки сътресенията през годината основните борсови индекси на Wall Street завършват годината с ръстове, като S&P 500 отчете и трета поредна година на възход. Затова и 2021 г. може да се запомни като година, която научи инвеститорите, че нищо не е сигурно – нито отбелязаните ръстове, нито дългопродължаващият песимизъм.

По статията работиха: автор Симона Гоцова, редактор Бойчо Попов
Източник: https://www.investor.bg/