Деймиън Курвален, директор енергийни изследвания в Goldman Sachs

Тексаският петрол е малко под 76 долара за барел, което е добро повишение спрямо цената от 65 преди няколко месеца, но е далеч от онези 85 долара през октомври. Какви са прогнозите ви за суровия петрол?

 

 

От тук нататък петролът ще поскъпва и трябва да задържим тези високи нива, за да нарасне и производството. Смятам, че това е основната промяна в гледната точка през 2022 спрямо 2021. През 2021 имахме възстановяване на търсенето – премахнати бяха карантините, ограниченията за пътуване намаляха. Не изцяло, разбира се, но търсенето се върна към равнището преди ковид.

Ще има ново възстановяване през 2022, а основният проблем произтича от факта, че не се наблюдава постепенно нарастване на инвестициите в предлагането. Шистовите добиви нараснаха, но производителите не прогнозират достатъчни количества за следващата година. Затова мисля, че трябва да заложим на задържане на настоящите високи цени, достигане на нивата от 2014 и тогава да очакваме реакция при предлагането.

 

 

По отношение на природния газ видяхме много по-голяма волатилност отколкото при петрола, особено в Европа. В САЩ имаше по-голяма стабилност. Каква е прогнозата ви за цените на природния газ през 2022 в тези два региона?

За САЩ е сравнително лесно, тук производствения цикъл е кратък, а и ние сме нетен износител. И при очакваното отсъствие на студена вълна в началото на 2022, пазарът ще се балансира, а цените ще се понижат спрямо настоящите нива, въпреки че до голяма степен това движение вече се случи през последния месец.

Европа обаче все още се намира в критична точка. През декември имаше 100% скок, но все пак това нямаше реално отражение – запасите са на рекордно ниски нива за това време на годината и при тази цена. Остава и рискът от изчерпване на газа, ако времето застудее

през първото тримесечие. Волатилността ще си остане висока и смятам, че оттук, особено след поевтиняването, рискът е за крайните печалби.

Разбира се, има няколко изменчиви фактора, които допринасят за волатилността през годината като Иран и други потенциални варианти. Но знаем, че през 2021 търсенето се възстанови в значителна степен, а предлагането изостана и това трябва да се промени през 2022.

 

Източник: bloombergtv.bg/