Компанията лесно ще достигне целта си да достави 50% повече автомобили от миналата година

Tesla Inc. е един от големите печеливши в година белязана от недостиг на полупроводници и проблеми с веригата на доставки. Отчасти това се дължи на нейните корени в Силициевата долина, пише Wall Street Journal.

Компанията на Илон Мъск се очаква да произведе 80% повече автомобили през 2021 в сравнение с 2020, показват оценки на анализатори. Това е и най-големият производствен ръст от 2018 г. Световната автомобилна индустрия беше осакатена от нарушените вериги на доставки и по данни на IHS Markit се очаква да произведе 1% повече автомобили през 2021 спрямо 2020 и 15% по-малко в сравнение с 2019 година.

Tesla успя да запази отворени поточните си линии отчасти заради собствената си експертиза в софтуерното инженерство, която ѝ помогна да се справи по-добре с недостига на чипове от много свои конкуренти.

Поради недостига през годината Илон Мъск каза, че компанията бързо е успяла да пренапише софтуера, за да интегрира алтернативни чипове в автомобилите си.

Анализатори казват, че като относително млада автомобилна компания Tesla е имала предимство, защото разработва автомобилите си от нулата. А традиционните автопроизводители ги развиват малко по малко в продължение на десетилетия и това е позволило на Tesla да консолидира някои системи.

В седана Model 3 една група полупроводници управлява функции като контрол на високоговорителите и разпознаване на гласови команди и жестове, докато в много други автомобили те изискват няколко чипа.

От компанията не отговориха на искането за коментар на стратегията си за осигуряване на полупроводници.

Традиционните автопроизводители често оставят тази задача на своите доставчици на части. Желанието на Мъск да произвежда собствени части означаваше, че неговата компания има по-голяма видимост на своята снабдителна верига, както и че още отпреди кризата беше изградила по-тесни взаимоотношения с компании за полупроводници. Tesla например сама е разработила компютъра, който позволява автономно управление в нейните по-нови модели.

Недостигът на чипове започна в края на 2020, когато търсенето на автомобили се възстанови по-бързо от очакваното след дъната достигнати след пандемията и изненада автопроизводителите.

Без достатъчно чипове, автомобилните компании ще произведат общо около 77 милиона автомобила за годината, което е с 9% по-малко от прогнозите през януари.

Главният финансов директор на Tesla Захари Къркхорн каза през октомври, че експертизата на компанията в сферата на чиповете и последователната комуникация с доставчиците е позволила на компанията да се справи по-добре с предизвикателствата с тяхната доставка.

„Ние не променихме прогнозата си за производство към нашите доставчици, защото увеличаваме капацитета си възможно най-бързо,“ каза той пред анализатори.

Tesla не беше застрахована от проблеми със снабдителните вериги. Компанията трябваше да намали обема на производство в някои свои заводи, през февруари за кратко затвори този във Фремонт, Калифорния заради недостиг на части. Тя заобиколи някои проблеми и като сглобяваше автомобили без всички техни компоненти, които добавяше в последствие.

Илон Мъск посочи недостига на чипове като основна причина за забавяне на пускането на нови модели. Дългоочакваните пикап и влекач на Tesla трябваше да влязат в производство през тази година, но сега това ще стане съответно през следващата и по-следващата година.

Чиповета стават все по-важни и за традиционните автопроизводители. Миналия месец Ford Motor Co. и General Motors Co. обявиха планове да разработват компютърни чипове заедно с компании за полупроводници.

Изследователската компания Gartner Inc. прогнозира, че до 2025 година половината от водещите 10 автопроизводители по пазарна капитализация ще проектират поне някои свои чипове.

В същото време, преходът към електромобили и нарастващата оценка на Tesla превърнаха комапнията в по-привлекателен клиент за някои доставчици на части.

Дан Шарки, адвокат от Детройт, който представлява автомобилни доставчици казва, че някои от клиентите му са склонни да приоритизират компанията пред по-големи свои клиенти и че понякога малкият производствен обем на Tesla работи за нея.

Компанията е на път без особени проблеми да увеличи с 50% доставени автомобили спрямо миналогодишния обем от близо 500 000. Само през първите 9 месеца, 627 000 души са получили своите автомобили. Относително малкият размер на компанията и нарастващото търсене на електромобили ѝ помага да поддържа бърз растеж. Тя приоритизира и доставките до клиентите си, дори и да им липсват някои части.

Мо Сидики, който живее в Хамбург получава съобщение от Tesla, в което се казва, че поради проблеми с веригите на доставки, струващият около 70 000 долара Model Y ще пристигне без някои USB портове и чип за безжично зареждане на телефони. Две седмици след доставката, частите все пак са монтирани в автомобила.

 

Източник: bloombergtv.bg/