С наближаването на 2022 г. криптовалутите вече са само на една ръка разстояние от това да станат напълно валидна част от основните световни финанси, според повечето финансови анализатори. И това е съвсем в реда на нещата, като имаме предвид, че тази година беше белязана от огромни събития за криптовалутите.

Приемането от Ел Салвадор на биткойна като законно платежно средство, големите рестрикции на Китай срещу копаене на криптовалути, заплахата на Индия да забрани всички частни криптовалути и рекордните върхови стойности на биткойна са само част от тях.

Все повече големи инвеститори влизат в крипто играта, дори самата социална мрежа Facebook влиза директно в света на виртуалните пари чрез своята метавселена.

Ето и част от най-добрите прогнози за сектора на криптовалутите за 2022 г., според експерти от индустрията, цитирани от Business Insider:

  • Ако страните заемат враждебна позиция, приемането на криптовалутите ще бъде много по-бавно, прогнозира Витек Радомски – съосновател на блокчейн платформата Enjin.
  • Цената на етера, който е на второ място след биткойна по отношение на пазарна капитализация, ще се повиши с много по-бързи темпове от своя съперник, според Том Хигин – главен изпълнителен директор на платформата за управление на активи Gold-I .
  • Видеоигрите, в които трябва да плащаш с криптовалути ще станат много популярни, казва Ник Сапонаро –  съосновател и главен изпълнителен директор на екосистемата за децентрализирани плащания Divi Project. И допълва, че по-големи компании като GameStop и Epic ще започнат да правят много такива игри още следващата година.
  • Биткойнът ще спечели надмощие над акциите през 2022 г., смята Майк МакГлоун – главен крипто анализатор в Bloomberg Intelligence.
  • Първата отдалечена компания от Fortune 500 ще обяви официалното си седалище в една от конкуриращите се метавселени, прогнозира Брандън Арванаги – главен изпълнителен директор на крипто стартъпа Meow.
  • Метавселената ще се превърне в новия интерфейс, чрез който хората се ангажират с мрежата и един с друг, твърди Джъстин Банън – съосновател на децентрализираната мрежа Boson Protocol.
  • Пазарната капитализация на крипто икономиката ще се повиши от пика от 3 трилиона долара през 2021 г. до над 7,5 трилиона долара, според Рохит Талвар – главен изпълнителен директор на Fast Future. Според него още до края на следващата година най-малко 25 държави ще използват цифрова валута на централните си банки.

 

Автор: Борислав Петров

Източник: https://money.bg/