Пореден LNG товар се отклонява към Европа от Китай

Европейският природен газ удължи своята низходяща серия до най-дългата от повече от година, тъй като доставките от САЩ изглежда ще облекчат енергийната криза в региона, предава Bloomberg.

Бенчмаркът на нидерландски газ за месец напред падна за пети ден, с цели 8,3% в Амстердам. Повече плавателни съдове, превозващи втечнен природен газ, се отправят към Европа, което повишава очакванията, че новите доставки ще помогнат за възстановяване на баланса на стегнатия пазар. Цените се понижиха, след като миналата седмица се покачиха до рекордни нива на фона на рязък спад на газовите потоци от Русия.

Търговците също са фокусирани върху това дали Русия ще резервира капацитет на тръбопроводи, за да доставя повече газ за Европа следващия месец. Те ще наблюдават месечен търг за транзитен капацитет във вторник, който ще даде индикация за плановете на „Газпром“ за януари.

Руските потоци през Малноу към Германия останаха спрени във вторник, според данните от ранната сутрин на оператора Gascade. Русия отказа да резервира капацитет за участие в ежедневен търг в понеделник.

Нидерландският газ за първи месец се търгуваше на 98 евро за мегаватчас в 9:50 сутринта в Амстердам. Търговията с газ във Великобритания на ICE Futures Europe остана затворена за празниците.

газ 1

Броят на американските товари за втечнен природен газ, насочени към европейските пристанища, скочи с една трета през уикенда. Регионът привлича повече доставки, тъй като най-големите купувачи в Азия избират да използват запасите си тази зима, вместо да набавят повече.

По-меката прогноза за времето за голяма част от континентална Европа следващата седмица също ще ограничи търсенето на енергия. Все пак пазарът остава на ръба, тъй като прогнозите показват, че температурите ще паднат до доста под нормалното през втората седмица на януари.

Пореден LNG товар се отклонява към Европа от Китай

Търговците може да са отклонили друг товар втечнен природен газ към Европа вместо Китай на фона на енергийната криза на континента.

газ 2

Корабът Hellas Diana рязко промени курса си към Тиендзин и вероятно ще се насочи към Европа, според Матю Анг, анализатор в Kpler. Корабът, който напусна Корпус Кристи, Тексас, около 27 ноември, обърна курс близо до Хаваите и пътува към Панамския канал, показват данните за корабоплаването на Bloomberg.

Най-малко седем други товара, първоначално предназначени за Азия, бяха пренасочени към Европа, където бързо падащите температури и недостигът на енергия доведоха нидерландския  газ до рекордно високи нива през миналата седмица.

Референтните цени за Япония и Корея се търгуват с рядка отстъпка спрямо европейските курсове.

 

Автор: Даниел Николов

Източник: bloombergtv.bg/

Категория: 
Ключови думи: