Криптопазарът показа, че е устойчив на атаки, но каквито и да са прогнозите за догодина, със сигурност ще има изненади

Биткойнът изпраща още една година на диво препускане, която даде храна за размисъл както за почитателите на криптовалутите, така и за техните критици.

През нея монетата достигна два рекорда и доказа, че би могла да бъде успешна и в съхраняването на стойност. Това обаче не означава, че тя не продължава да бъде и подвластна на добре познатите „подводни камъни“ като институционалните регулации, страха от рискове и празните приказки онлайн (да, за Илон Мъск става въпрос).

Очакванията за тази година бяха високи, но дали криптовалутите успяха да им отговорят? Май така изглежда: от началото на годината цената на биткойна поскъпва с около 60%, достигайки около 50 хил. долара – стойност, която макар да е с 30% надолу от последния рекорд, остава невиждана през предходните години.

За интереса към криптопазара може да съдим и от още една тенденция, която остава относително непроменена въпреки движенията на отделни криптовалути. През януари стана ясно, че пазарната капитализация на криптопазара е достигнала 1 трлн. долара. През април вече беше минат прага от 2 трлн. долара, а в началото на ноември и 3 трлн. долара.

 

 

Пазарната капитализация на криптовалутите почти се утрои през 2021 г.

Меме койни, Мъск и Teslа

Инвеститори на дребно от всички страни, обединете се. Това бе мотото на пазарите през първите месеци на годината. Манията от Reddit застигна напълно очаквано и криптопазара, давайки летящ старт на годината за явления като доуджкойна и шиба ину.

В края на януари доуджкойнът вече бе в топ 10 на криптовалутите по пазарна капитализация с близо 9 млрд. долара. Само в рамките на по-малко от два дни криптовалутата поскъпна с 900%. Впоследствие интересът отслабна, но тези първоначални ръстове показаха на практика силата на инвеститорите на дребно, която до голяма степен досега бе подценявана от пазарите.

Ентусиазмът около меме койните не е изчезнал и със сигурност има още какво да види пазара от тях и през следващата година. Или поне от някои от тях – докато едни са откровена измама (вижте примера с токена на Squid Game), други се приемат доста добре от утвърдени имена. Мъск със своя доуджкойн е само един пример. Вече може да си купите билети за кино на AMC и фен стоки на „Хюстън Рокетс“ с тях например.

Говорейки за Мъск, през годината той определено се наложи като настолно име за всеки, който се интересува поне малко от криптовалути, и изпълнителният директор на Tesla не пропусна шанса да се възползва. Туитовете му успяваха да движат успешно интереса към криптовалутите, а решението му от февруари да разреши плащането на автомобили Tesla с биткойни подготви почвата за първия рекорд на криптовалутата през април.

Цената от над 63 хил. долара бе невиждана досега и въпреки растящия интерес отново накара мнозина да заговорят за балон на криптопазара и фалшивото усещане за стойност, което хората му придават. „Затова в действителност всички купуват – заради психологическия аспект“, коментира Нелсън Мерчан, съосновател на Johnson’s Light Node Media, в коментар за проекта NextAdviser.

Китайският тест

Едно от най-големите изпитания за криптовалутата също се появи в първата половина на годината. Решението на китайските власти да забранят добива на биткойни се оказа обаче и доказателство за устойчивостта на мрежата, казва Владислав Драмалиев, директор на фондация „Битхоуп“, в коментар за Investor.bg. Според него това бе и събитието, повлияло най-силно на цената на биткойна през годината.

„Само за няколко дни биткойнът загуби около 50% от мощността си, цената падна и много хора бяха на мнението, че това е поредният край. За пореден път няколко елементарни правила, заложени в кода на биткойна преди повече от 12 години, помогнаха на системата да се адаптира към новата реалност и да осигури възстановяването си“, посочва той. Какво обаче се случи?

„Първо, премахването на толкова голямо количество мощност доведе до също толкова значителен спад в трудността на копаене, богато награждавайки всички останали копачи. Второ, стана още по-ясно, че копаенето на биткойн може да се извършва от всяка точка на света – необходим е само максимално евтин източник на електроенергия и интернет. Това позволява на енергия, която в момента просто се губи (например в процеса на „разпалване” на газ) поради невъзможността да бъде пренесена до потребителите, да се използва за генериране на допълнителен финансов ресурс. Трето, показа че биткойн мрежата може да преживее мащабни атаки. Само няколко месеца след забраната компютърната мощност, насочена в биткойни, е на най-високите си нива, достигани някога, а способността на Китай да влияе на мощността и цената е силно ограничена“, отбелязва Драмалиев.

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

По думите му обаче решението на китайските власти има още един важен аспект, а именно това, че с решението си Пекин се отказа от предимството, което има на един все по-разрастващ се пазар. „На практика Китай – лидерът в тази нова и многообещаваща индустрия, по собствено желание предостави доминантната си позиция на света, и най-вече на САЩ, които вече притежават най-големия дял компютърна мощност в биткойн мрежата – около 16%“, отбелязва Драмалиев.

За него мярката е развенчала и няколко от аргументите на криптоскептиците:  първо, че приблизително 50% от копаенето е концентрирано в Китай; второ, че поради този факт Китай може да „убие“ биткойна; трето, че тъй като в Китай се копае с въглища, това прави биткойна „мръсен“.

Регулациите със сигурност ще са една от основните криптотеми през идната година, като през тази година все повече държави по света правят плахи стъпки към създаване на политики за тази бързорастяща и още по-бързо променяща се територия. Понятия като стейбълкойни, децентрализирани финанси и дигитални валути на централните банки намират все по-често място в речниците на политиците.

За Владислав Драмалиев в по-дългосрочен план ясна регулация на пазара ще подпомогне неговото комерсиализиране. При наличието на установени правила инвеститорите на дребно, компаниите, фондовете, инвестиционните посредници и т.н. ще могат лесно да изградят експозиция към тези нови видове активи, смята той.

„Въпреки това, от голямо значение е и колко агресивни ще бъдат те в основните западни юрисдикции. Задушаващите регулации няма да спрат развитието на сферата, но ще го подтикнат да се случва другаде. Малко демократични държави биха искали да пропуснат следващата технологична революция, така че не очаквам да видя опити за „убийство чрез регулация“. Точно обратното. Също така, регулацията на биткойна няма да повлияе на две от основните му предимства – дигиталната му ограниченост и възможността за лесно самосъхранение“, казва той.

Колкото до е-долара или е-еврото, успехът им е гарантиран. Въпреки това, според него, дигиталните валути на централните банки са по-скоро „стара песен на нов глас“ – неограничено печатане, но този път изцяло в дигитален формат. И макар да заимстват някои елементи от начина на функциониране на блокчейн технологията, те продължават да бъдат противоположност на идеята зад криптовалутите, казва той.

Биткойнът с всичките си реални и измислени недостатъци, е единствената алтернатива на вероятния „още по-абсолютен“ контрол, който е много възможно да бъде установен върху парите и паричните системи, отбелязва експертът, според когото обаче на този етап токенът е по-сериозна заплаха за златото, отколкото за е-парите.

В духа на оптимизма и надеждите лятото на разпродажбите за криптовалутата (която достигна дъно от 29 789,94 долара на в края на юли) се превърна в есента на новите рекорди. Разпродажбите на биткойна в средата на годината се отразиха и на други криптовалути, като милиарди долари в дълги позиции бяха елиминирани, а редица борси – от Coinbase до Binance, имаха проблеми заради наплива от хора. Не можа да помогне дори решението на Ел Салвадор да направи биткойна официално платежно средство – първата държава, която въведе мярката.

Но на биткойна му бяха необходими около два месеца да се възстанови.

Инфлация, инфлация и пак инфлация

И то какво възстановяване. В началото на ноември цената на най-голямата криптовалута по пазарна капитализация достигна 68 хил. долара на фона на комбинация от фактори, като ускоряващата се инфлация, пускането на първия ETF на биткойн фючърси в САЩ и засилен интерес към рисковите активи като цяло.

С поскъпването на криптовалутите биковете все по-активно заговориха за биткойна като актив убежище, но за Владислав Драмалиев може би е все още рано. Според него криптовалутата би могла да се определи за убежище, но само в дългосрочен план – хоризонт от над 5 години. Засега тя може да се нарече такъв, но само в криптосферата.

„Може би на този етап биткойнът все още не е достатъчно ликвиден. Все пак пазарната му капитализация е под един трилион. Със сигурност е функционален – всякакво количество биткойни (милиарди еквивалент в долари) могат да се изпращат на глобално ниво с минимални трансакционни такси и със сетълмент от около час. Ограниченото предлагане е очевидно. Освен ограничеността, произлизаща от 21-милионното правило, в момента има рекордно ниско количество биткойни по борсите. Що се отнася до сигурност на търсенето – не очаквам интересът към биткойн да спадне, даже напротив“, казва Драмалиев.

„Евентуален по-сериозен спад на цената по-скоро ще се възприеме като добър момент за инвестиция. Високата му краткосрочна волатилност е по-скоро факторът, който не ми позволява формално да го дефинирам като актив убежище на този етап. Тя няма да намалее съществено преди първата криптовалута да увеличи пазарната си капитализация поне десеткратно, дори двадесеткратно“, коментира експертът.

Метавселената и Web3 навлизат в мейнстрийма

Редица концепции, които циркулираха активно в по-тясно специализираните криптокръгове, започнаха постепенно да навлизат и в мейнстрийма. Facebook обяви плановете си за своята метавселена. Сегментът на децентрализираните финанси мина прага от 100 млрд. долара пазарна капитализация през октомври, а Web3 – следващото  поколение интернет услуги, управлявани и притежавани от общности, а не големи компании, става все по-често срещано в технологичните среди.

Сигурно е, че всички тези области на развитие ще еволюират още по-бързо през следващата година. За Владислав Драмалиев двете нови парадигми в интернет пространството – Web3 и метавселената – със сигурност ще окажат положително влияние и на криптопазара.

„Забелязвам развитие и в двете тенденции, като очаквам засилване през следващата година. В момента най-добрите инженери и изпълнителни директори напускат топ технологични компани като Google, Meta, Amazon, за да работят по криптостартъпи, като определят възможността като веднъж в живота им . Web3 всъщност е вече тук благодарание на криптовалутите, но инфраструктурата и интерфейса, които ще се развият през следващите години, ще го изтласкат напред (заедно с криптовалутите)“, отбелязва експертът.

Метавселената също е нещо, което вече съществува върху публични блокчейн мрежи и e базарина на Web3. „До няколко години и двете технологии ще бъдат още по-достъпни за масовия потребител и ще променят начина му на мислене относно интернет – той ще може не само да „чете“ и „пише“ във виртуалното пространството, но ще може и да „притежава“. В криптосферта, това е тенденция още от годините на „първичните криптопредлагания” (ICO). През 2021 г. бяха инвестирани над 28 милиарда долара в криптостартъпи, четири пъти повече в сравнение с 2020 г. Очаквам инвестициите да нараснат многократно през 2022 г.“, прогнозира Драмалиев.

Какво следва: Ще удари ли нови рекорди цената на биткойна догодина? Кое ще е следващото голямо нещо при криптовалутите? Какво ще движи цените в сектора? За 2021 г. може да се каже, че изкара на светло немалка част от подводните течения, които досега съставляваха криптосектора и (кога явно, кога не толкова) движеха събитията в него. Предстои да видим как това ще се отрази на пазара, но каквито и да са прогнозите със сигурност ще има изненади.

 

По статията работиха: автор Елена Илиева, редактор Аспарух Илиев

Снимка: Getty

Източник: https://www.investor.bg/