Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Броят на базирани на криптовалути инвестиционни инструменти по света се увеличи повече от два пъти до 80, а експертите чакат с нетърпение следващите 12 месеца

Изпращаме 2021 година – още една година, белязана от дълбоките промени в икономиката, политиката и обществото вследствие на пандемията от коронавирус. Сега, когато и последните 12 месеца са почти история, Investor.bg събра най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот в България и по света през последната година в специалната секция „Икономиката през 2021„.

Дори без пускането на първия американски борсово търгуван фонд (ETF), обвързан с биткойн фючърси, през 2021 г. имаше няколко ключови момента за криптофондовете, коментира събитията в сектора през годината Bloomberg.

Броят на базирани на криптовалути инвестиционни инструменти по света тази година се увеличи повече от два пъти до 80 от едва 35 в края на 2020 г., показват данни на Bloomberg Intelligence. Управляваните активи пък нарастват до 63 млрд. долара от 24 млрд. долара в началото на годината.

Криптовалутите завземат дори още по-голям дял от световния инвестиционен пейзаж на фона на притесненията за инфлацията и спекулативните сили – водещи до понякога изправяща косите волатилност. Биткойнът – най-голямата криптовалута по пазарна капитализация, поевтиня с 56% от април до юни, преди да отбележи нов рекорден връх на цената през ноември и да поевтинее с над 30% през следващите седмици. Това обаче изглежда не се е отразило много на рекордния приток на кеш.

 

„В световно изражение това очевидно е феномен, който започва да се развива“, казва Леа Уолд, главен изпълнителен директор на мениджъра на криптоактиви Valkyrie Investments. „Ако разгледате притоците от гледна точка на обемите, те не само са стабилни дори на фона на ценовите корекции, с които биткойнът е известен, но ще видите и включването на много институции“, коментира още тя.

Grayscale Investments LLC е най-големият мениджър на дигитални активи, като неговият Grayscale Bitcoin Trust за 30 млрд. долара е най-големият криптофонд в света. Други по-малки играчи като Galaxy Digital Holdings на Майкъл Новограц и Bitwise Asset Management също контролират милиарди.

И макар повечето пускания на фондове през тази година да бяха извън САЩ, октомврийският дебют на ProShares Bitcoin Strategy ETF (с тикер BITO) привлече може би най-много внимание. Бяха необходими само два дни фондът да натрупа 1 млрд. долара, превръщайки началото му в едно от най-експлозивните за ETF в историята.

Големият интерес показа степента на търсене на експозиция към криптоактиви сред американските инвеститори в борсово търгувани фондове. И все пак, за разлика от инструментите, свързани пряко със спот биткойни, тези подкрепени от фючърси са уязвими на някои разходи, свързани с управлението на договорите. Вероятно инвеститорското търсене ще е дори още по-голямо, ако можеше подкрепени физически фондове да бъдат пуснати в САЩ, посочват от Bloomberg Intelligence

„Не мога да не си мисля, че активите в този сегмент биха били дори още по-големи, ако имахме по-ефективни структури, като спот ETF-и, в САЩ“, коментира ETF анализаторът на Bloomberg Intelligence Джеймс Сейфарт.

И наистина, потоците от средства към фонда ProShares се забавят, като ETF-ът е надолу с над 30% от пускането си в средата на октомври. Също така сходни продукти от Valkyrie и VanEck имат по-малко от 70 млн. в активи общо.

Уолд от Valkyrie е оптимистично настроена, че средствата ще се увеличат през 2022 г. Институционалните мениджъри на активи е по-вероятно да искат да видят как подкрепените от фючърси американски ETF-и ще се справят с разходите за управление на договори, допълва тя.

Според нея много мениджъри на активи първо ще искат да видят метриките, преди да се включат. „Вълнуваме се какво ще ни донесе следващата година“, допълва Уолд.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова
Източник: https://www.investor.bg/