Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Най-голямата криптовалута в света поевтиня с 30% през последните пет седмици

Биткойнът премина границата от 50 хил. долара за първи път от почти две седмици, в момент когато положителните нагласи на инвеститорите се разпространяват на финансовите пазари преди празниците, предава Bloomberg.

Дигиталната алтернатива на парите увеличи стойността си с 3,5% до 50 781 долара по време на търговията в Ню Йорк, след което леко ограничи ръстовете си. Други криптовалути като етер и солана също поскъпнаха.

Най-голямата криптовалута в света по пазарна капитализация поевтиня с около 30% през последните пет седмици, след като постигна връх от близо 69 хил. долара в началото на ноември.

Новината, че централните банки в света обмислят по-строга парична политика натежава върху апетита за риск през последните седмици, като накара някои инвеститори да се запитат дали т. нар. за рискови активи като криптовалутите и софтуерните акции с висока стойност не предстои голяма корекция след ралито по време на пандемията.

В четвъртък тези опасения изглежда се охлаждат, като американските акции в почти всички сектори са на зелена територия.

 

„Гледам на биткойна като на високорисков актив. Когато апетитът за риск е висок, цената му расте. А когато апетитът за риск намалява, цената му се понижава“, коментира Рис Мейфийлд, анализатор в областта на инвестиционните стратегии в компанията Baird. „Между двете няма съвършена връзка, това определено е твърде опростено, но със сигурност биткойнът не е убежище при волатилност на пазарите“, допълва той.

Технологични анализатори твърдят, че монетата е достигнала т. нар. двойно дъно около 46 800 долара и е изправена пред ниво на техническа резистентност от около 50 635 долара.

По статията работи: Божидарка Чобалигова
Източник: https://www.investor.bg/