Здравко Пиринлиев, инвестиционен анализатор в БенчМарк

Инвеститорите трябва да внимават, защото, колкото по-висока става цената на една акция и като цяло цената на един финансов инструмент, толкова по-рязко и негативно пазарът реагира на негативните новини. Обикновено ако се случи така, че компанията да не оправдае, да не отчете прогнозите, които вече е дала, е възможно да видим една по-сериозна обезценка при акциите й. Това каза Здравко Пиринлиев, инвестиционен анализатор в БенчМарк, в рубриката „Bloomberg TV Bulgaria Интервю” с водещ Красимир Чешмеджиев.

Със сигурност Meta ще бъде актуална, не само през следващата година, а през следващите няколко години. Не бива да забравяме, че естественият начин, по който интернет ще се развие, е именно с оглед разрастването на виртуалната реалност, каза гостът.

 

 

„Мета обяви, че възнамеряват да инвестират около 10 млрд. щатски долара именно в разработването и разрастването на тази дейност на компанията. Това е една компания, която зад гърба си има един изключително стабилен бизнес, много сериозен финансов и интелектуален капитал и шансовете след 10 години една огромна част от приходите да бъдат реализирани именно на база тази виртуална реалност са доста големи„.  

По отношение на рисковете, свързани с големите съдебни процеси и обвинения срещу компанията, гостът каза: „Facebook е таква компания, която винаги е имала проблеми от такова естество, не само по отношение на социална отговорност към обществото, а дори относно съхраняването и обработката на личните данни“.

„Това са проблеми, които аз смятам, че тепърва ще имат своите проявления, особено около метавселената, защото там със сигурност събирането и обработката на лични данни ще бъде по-съществено, отколкото в социалната мрежа Facebook. Но от друга страна не бива да забравяме, че това са събития, които имат доста по-краткотраен ефект върху акциите„.

За инвеститорите обикновено спадовете се явяват добри нива, спрямо които можеш да се позиционираш от гледна точка на по-дългосрочна инвестиция. Но предвид факта, че историята на Facebook е такава – с много конфликтни ситуации – това е нещо, което няма да изчезне скоро и може да продължи да оказва негативно влияние, поне в краткосрочен план, допълни Пиринлиев.

През последните няколко години в целия технологичен сектор се появиха две групи компании със значителен потенциал за растеж. Това от една страна са компаниите, които се занимават с киберсигурността, а други – с облачните услуги. Кои са компаниите, които представляват интерес в сектора и защо – вижте във видеото.  

При електромобилите целият фрагмент на компании, които се занимават с електромобили е доста популярен в последните две-три години, че инвеститорите и като цяло пазарните участници подхождат по-приповдигнато. Секторът е доста горещ, но инвеститори, търсещи реалната стойност в акциите, в които инвестират, биха определили този сектор като една идея малко по-балонизиран. Кои са имената на компании в този сектор, които се откроиха тази година? С какво се различават и с какво си приличат Tesla и Lucid? Коя ще бъде следващата Tesla? Вижте във видеото.

Напълно нормално е технологичните компании да започнат да разширяват своите сфери на дейност, защото те са монополисти в своите сфери и е нормално да търсят други пазарни ниши, каза анализаторът. „Целта на Apple е да се създаде напълно автономен автомобил, който изцяло да не се нуждае от човешка намеса. Друг е въпросът до каква степен това е реалистично, защото трафикът в момента, например, е много хаотичен. Много е трудно една компютърна система да предвиди всички фактори, а отделно стоят метеорологичните фактори“.

„Но аз съм склонен да вярвам, че Apple ще се справи с тази задача. В момента очакванията на компанията са около 2025 година този автомобил да бъде факт. Друг е въпросът дали това ще стане точно през 2025 година, но със сигурност Apple ще стигне до момента да разшири дейността си с автомобили, които са напълно автономни“.

Кои са привлекателните китайски компании? Защо можем да считаме, че Ali Baba е бизнес, който е подценен? Криптопазарът реализира доста агресивни поскъпвания през последните почти две години – на акциите на кои хардуерни компании се отрази това? През следващата година ще имаме ли еспоненциални ръстове на акциите на Apple? Каква е тежестта на социалната отговорност и отговорността към околната среда във взимането на инвестиционни решения? Кои са интересните ETF-и? Накъде да се насочат инвеститорите, които искат да имат по-диверсифицирано портфолио?

Вижте целия коментар във видеото.

Този материал не е препоръка за инвестиционно решение. 

 

Източник: bloombergtv.bg/