Снимка: Bloomberg LP

Над 30% от участници в анкета на Bloomberg поставят инфлацията на първо място сред притесненията си за догодина

Най-големите рискове за пазарите през 2022 г. са инфлацията, коронавирусът и геополитическо напрежение, показва допитването на Bloomberg Markets Live Global Survey сред 700 респонденти.

Над 30% са посочили инфлацията сред най-големите си притеснения в отговор на въпроса: „Кой според вас е най-големият риск за пазарите през 2022 г. и каква е вероятността той да стане факт?“. Респонтентите често са обвързвали рисковете от ускоряване на инфлацията с изоставане на централните банки от настоящите тенденции или с твърде бързо затягане на паричната политика.

Над една четвърт са били притеснени от коронавируса, а почти половината са насочили вниманието си към появата на нов вариант. По-детайлните отговори посочват налагането на нови ограничения от правителството или коригиране на политиката от централните банки в отговор на развитията.

 

Около 23% са посочили геополитическото напрежение, а 16% са използвали конкретно думата война, нашествие или конфликт. Основните посочвани примери са растящото напрежение между Китай и Тайван и между Русия и Украйна, особено възможността от нашествие. Всяка ескалация и в двата случая е смятана за прелюдия към по-голям конфликт с участието на повече страни.

На четвърто място сред най-големите рискове, посочен от 13 на сто от респондентите, е възможността Федералният резерв да затегне лихвената политика твърде бързо. В по-широк план 10 на сто от анкетираните са заявили, че политически грешки пораждат риск, а 5% са посочили рискове, свързани с централните банки в глобален план.

Отговорите са разделени между вероятността централните банкери или да изостанат от тенденциите или да реагират прекомерно на инфлацията.

По отношение на Китай респондентите виждат както геополитически, така и вътрешни рискове. Заразата, свързана с икономическото положение в Китай е посочвана често наред с потенциала за по-бавен растеж и последиците за жилищния пазар.

Други анкетирани са посочили сред рисковете веригите за доставка (5%), криптовалутите (4%) и стагфлацията (2.6%).

Допитването Markets Live Global Survey е проведено между 5 и 18 декември сред 873 души. От тях 44% са базирани в Северна Америка, 37 на сто в Европа, а 10% в Азия. В топ три на заеманите позиции от анкетираните попадат портфолио мениджъри (35%), изследователи/стратези/икономисти (15%) и трейдъри (12%).

 

По статията работи: Божидарка Чобалигова