Управителят на Фед Джером Пауъл. Снимка: Al Drago/Bloomberg

Централната банка на САЩ очаква три увеличения на основните лихви през 2022 г.

Служителите на Федералния резерв на САЩ включват на по-горна предавка в своята битка с ускоряващата се инфлация, като взеха решение да прекратят по-бързо своята пандемична програма за изкупуване на облигации и сигнализираха, че подкрепят повишаването на лихвените проценти през 2022 г. с по-бързи темпове, отколкото очакваха икономистите.

Централната банка на САЩ заяви, че ще удвои темпа, с който намалява програмата на покупки на държавни ценни книжа и ипотечни облигации до 30 милиарда долара на месец, като това ще доведе до нейното прекратяване в началото на 2022 г., а не в средата на следващата година, както първоначално се очакваше, съобщава Bloomberg.

Ускореното редуциране на програмата поставя управителя на Фед Джером Пауъл в позиция за повишаване на лихвите по-рано от очакваното, за да противодейства на ценовия натиск, ако е необходимо, дори когато има шанс пандемията да продължи да помрачава икономическото възстановяване.

Служителите на Фед изразиха загриженост относно омикрон варианта на коронавируса, като заявиха, че „рисковете за икономическите перспективи остават, включително от новите варианти на вируса“.

Прогнозите, публикувани заедно с изявлението, показват, че служителите очакват увеличение с три четвърти пункта на основния лихвен процент през следващата година.

 

 

Това бележи сериозна промяна във възгледите спрямо последния път, когато прогнозите им бяха актуализирани през септември.

Новите прогнози също така показаха, че Фед се приготвя за още три увеличения според ситуацията през 2022 г. и по още две през 2023 г. и 2024 г., с което размерът на лихвата ще достигне 2,1%.

Резкият завой на служителите към намаляване на темповете на покупки на активи отразява „развитието на инфлацията и по-нататъшното подобряване на пазара на труда“, става ясно от изявление на Комисията по отворения пазар, която определя политиката на централната банка. Фед повтори, че е „готов да коригира темпа на покупките, ако това е оправдано от промените в икономическите перспективи“.

Според изказване на Пауъл от началото на месеца икономиката е много силна, но в същото време и инфлационният натиск е висок. Поради това централната банка се стреми да намали покупките на облигации по пътя към повишаване на лихвите по-бързо. Нивото на безработица наскоро спадна до 4,6 процента. Допълнително намаление до 4,5 процента се очаква през ноември.

Управителят на Федералния резерв за Атланта Рафаел Бостик сподели в края на ноември, че не се притеснява толкова за ефекта от новия вариант на коронавируса върху американската икономика и заяви, че е отворен към намаляване на покупките на активи от централната банка с по-бърз темп, за да се ограничи инфлацията.

Това е първата среща на Фед след повторната номинация на Пауъл от страна на президента на САЩ Джо Байдън за втори мандат. 68-годишният Пауъл се радва на двупартийна подкрепа, включително от финансовия министър Джанет Йелън и други демократи, макар че някои прогресивни демократи лобираха Байдън да избере някого с по-близки позиции до техните по отношение на надзора на банките и борбата с климатичните промени. Пауъл трябва да отговаря и по етичен скандал след разкрития за търговия от някои високопоставени представители на Фед.

По статията работи: Аспарух Илиев

Източник: https://www.investor.bg/