Снимка: Bloomberg

Лирата падна до рекордно ниско ниво от 14,99 спрямо долара в понеделник, което представлява намаление наполовина на стойността на валутата тази година

Продажбите на турски къщи на чужденци скочиха с 48,4% до рекордно ниво през ноември, показват официалните данни, публикувани във вторник, тъй като спадът в стойността на лирата направи покупките значително по-евтини за тези, които купуват с твърда валута.

Пазарът на имоти като цяло беше оживен през ноември, като общите продажби нараснаха с 59% на годишна база до 178 814 къщи, показват данните на турския статистически институт.

7363 имота, продадени на чужденци, е най-високото месечно ниво откакто се води подробна статистика от 2013 г. Най-много като дял от чуждестранните купувачи са ирански граждани, следвани от иракчани и руснаци.

Лирата падна до рекордно ниско ниво от 14,99 спрямо долара в понеделник, което представлява намаление наполовина на стойността на валутата тази година. При сегашното си ниво от 14.2 тя е с над 40% по-слаба, отколкото в началото на септември.

Продажбите на имоти на чужденци са силни през цялата година, като са се увеличили с 39,4% през първите 11 месеца, докато общите продажби на къщи всъщност са паднали с 9,2% през 11-месечния период, в сравнение с година по-рано.

Най-популярното място за продажба на къщи на чужденци е Истанбул с 2922 продажби, следван от южния курорт Анталия и столицата Анкара. Данните също така показват, че продажбите на ипотечни кредити през ноември са се покачили с 61% спрямо година по-рано до 39 366, което представлява 22% от общия брой за периода.

lira 1

Миналата година продажбите нараснаха поради евтините заеми от ерата на пандемията от държавни банки, което накара строителите на недвижими имоти да стартират кампании за намиране на купувачи.

lira 2

Турската лира прекрачи „прага на болката“, която предизвика повишаване на лихвите в миналото, но централната банка сигнализира, че този път няма да отстъпи. Разпродажбата, която направи лирата най-лошо представящата се валута в света, се задълбочи, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган отново настоя на неортодоксалното си убеждение, че по-високите лихви подхранват инфлацията и трябва да бъдат избягвани. Респондентите в проучване на Bloomberg сред 12 турски и чуждестранни инвеститори казаха, че сега са загубили надежда, че той някога ще спре да се меси в паричната политика.

„Не вярваме, че Ердоган може някога да се отдръпне от намеса в централната банка (CBRT), това е в неговата ДНК“, каза Тим Аш, старши стратег в Bluebay Asset Management. „Турция се нуждае от компетентен и силен управител на CBRT, способен да се противопостави на Ердоган.“

„За да възстанови доверието, CBRT трябва да направи политиката зависима от действителния индекс на потребителските цени, като повиши реалната лихва до положителна територия (около 2%) и да се ангажира да я запази в положителна територия в обозримо бъдеще“, каза Хенрик Гулберг. стратег в Coex Partners. Бъдещите намаления на лихвените проценти трябва „да се материализират само на фона на забавяне на CPI“, каза той.

Още след преврата през 2016 г., който Ердоган преживя, неговото правителство засили политиките, насочени към бърз растеж, подхранван от потока от евтини кредити. Подходът не се е променил дори когато това доведе до нарастваща инфлация, която почти се утрои за пет години.

Това, което сега е различно, е степента на толерантност към загубите на лирата, показана от централната банка и правителството на Турция.

lira 3

През 2014 г., след като Федералния резерв брутализира нововъзникващите пазари в продължение на месеци с внезапното спиране на покупки на облигации и предизвика 25% спад на валутата, централната банка премина към по-строги лихвени проценти. През 2018 г. тя се задейства след спад от 37%. Миналата година спад от 36% предизвика отговор.

По това изчисление политиците трябваше да са преминали към действие досега. А всъщност се предвижда да намалят лихвите отново, когато се срещнат на 16 декември.

Правителството е „решено“ да не повишава лихвите, каза министърът на финансите и финансите Нуреддин Небати в неделя в интервю за вестник Habertuk, преди лирата да падне до нов рекорд до почти 15 лири за долар.

 

Автор: Даниел Николов

Източник: bloombergtv.bg/