Снимка: Bloomberg

Ликвидността е толкова ограничена, че когато голям инвеститор кихне, всички хващат настинка

Първият уикенд на декември не беше забавен за инвеститорите в криптовалути. Цените на водещите токени на Уолстрийт спаднаха, като биткойнът загуби около една пета от стойността си, пише Гари Силвъмън за Financial Times.

Кой точно е продавал, остава загадка, но един от най-вътрешните хора в света на дигиталните активи, Брайън Брукс, посочи обезпокоителна нишка. Топ банков регулатор при Доналд Тръмп, той беше главен юридически директор на една криптоборса – Coinbase, и за кратко главен изпълнителен директор на друга – Binance US, а сега оглавява биткойн копача Bitfury.

На изслушване пред Комисията за финансови услуги към Камарата на представителите в Конгреса, Брукс изтъкна възможността криптосривът да е включвал един или двама големи играчи, опитващи се да разтоварят големи позиции с ливъридж на пазар, който остава отворен, когато повечето хора се опитват да заспят.

Той предположи това, когато бе запитан от Ал Грийн, демократ от Тексас, дали смята, че последните епизоди на „екстремна волатилност“ на криптопазарите са знак, че нещо не е както трябва и че инвеститорите надуват балон като този, който предшестваше финансовата криза.

Брукс, който заемаше поста на действащ валутен надзорник в администрацията на Тръмп, отдава неотдавнашните драматични ценови движения на „ранния етап“ на развитие на пазара. Ликвидността е толкова ограничена – той пресмята, че около 80% от притежателите на биткойни никога не са продавали – че „когато голям криптоинвеститор кихне, всички хващат настинка“.

„Един човек, който ликвидира позицията си, може да има огромен ефект върху цената“, свидетелства Брукс. „Така че, когато чуете за ден, в който е имало огромен спад на цената на биткойна, често се оказва, че има един или двама големи трейдъри, които са ликвидирали позиция с ливъридж и огромното мнозинство от притежателите имат достатъчно доверие в криптото, че те буквално никога не са продавали.”

Биткойн оптимисти като Брукс имат своите причини да виждат големия спад в цените като положителен индикатор. Криптотокените са поевтинявали рязко и преди само за да възобновят както изглежда неумолимия си възход.

Но неговият анализ също помага да се обясни защо толкова много настоящи регулатори – най-вече Гари Генслър, изборът на президента Джо Байдън за председател на Комисията за ценни книжа и борси (SEC) – остават толкова предпазливи към крипто пазарите.

Ако малък брой инвеститори могат лесно да въздействат върху пазара – нека го приемем в този случай по фундаментални причини – то също толкова малък брой може да го манипулират.

По-хлабавите регулации в страни извън САЩ само повишават рисковете: волатилността на цените на спотовия криптопазар може бързо да бъде усилена от рискови позиции в деривати, разкрити в офшорни райони.

„Хората заемат позиции с огромен ливъридж, защото платформите извън САЩ позволяват това“, коментира Фариар Ширзад, главен директор по политиките на Coinbase, пред моя колега Адам Самсън на конференцията на FT Global Boardroom. „Така че когато имаме движения, те биват ускорявани.“

В реч през август на форума за сигурност в Аспен (Колорадо) Генслър намекна за възможността котерия от инсайдъри в индустрията да се възползват от други криптоинвеститори. „Хората, които купуват тези токени, очакват печалби и има малка група предприемачи, които подхранват проектите“ без достатъчно оповестяване или надзор, каза той. „Това оставя цените отворени за манипулация и прави инвеститорите уязвими.“

Три месеца по-късно американската Комисия за ценните книжа и борсите (SEC) отхвърли молбата на американския фонд мениджър VanEck за борсово търгуван фонд, гарантиран от биткойни. Обяснявайки решението си, комисията отбеляза предишните си опасения, че „лица с господстващо положение в биткойн“ могат да манипулират цената му и по този начин да поставят публичните инвеститори в неизгодно положение.

Резултатът е „Параграф 22” за играчи като Брукс. За да подобрят ликвидността на криптопазарите и да намалят тяхната чувствителност към колебания в цените, те биха искали регулаторите да одобрят търговски схеми като тази, предложена от VanEck.

Въпреки всичките си либертариански импулси, индустрията на цифровите активи се нуждае от по-голям регулаторен прием, за да помогне на институционалните инвеститори и корпорациите да се потопят по-смело в криптоводите.

„Ако имахме ясна регулаторна рамка, нямаше да се изненадам, ако бяхме получим по-широко приемане“, споделя Мариън Лейбур, анализатор на Deutsche Bank. „Ако имахме по-широко приемане, щяхме да имаме повече ликвидност. А ако имахме повече ликвидност, щяхме да имаме по-ниска волатилност.“

Бурни уикенди като първия този месец само ще затруднят чувството за комфорт на властите във Вашингтон относно криптопазарите. Никой регулатор не иска да се събуди в събота сутрин и да разбере, че действията на някоя биткойн акула са стрували много пари на публичните инвеститори.

По статията работиха: Петър Нейков, редактор Десислава Попова

 

Източник: https://www.investor.bg/

 

 

Категория: 
Ключови думи: