Юлиана Шехерова-Димитрова, мениджър в „Имотека“

Изпращаме година на изключително активен пазар от гледна точка на търсене и на реализирани сделки. Делът на купувачите, както и през предходната, остана стабилен и дори се повишава. Това каза Юлиана Шехерова-Димитрова, мениджър в „Имотека“, в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизонва.

 

 

„През последните няколко месеца отчитаме ръст в търсенето при клиентите купувачи. Така че това е една от точките, с които изпращаме тази година. Другата е, че новото строителство запази търсенето от страна на купувачите като интерес. Сделките при старото и новото строителство останаха полубалансирани, като имаше периоди, в които новото строителство изпреварваше, имаше и моменти, в които старото строителство надделяваше“.

Нямаме голямо повишение на цените, подчерта гостенката. „Плавно е. В определени райони е до 10-12%, в други, търсени райони, е между 8 и 10%, говоря за най-предпочитаните райони на София“.

За мен е очаквано да има повишаване на цените всяка година, каза Шехерова-Димитрова. По думите й ръст над 5% на годишна база „не е страшен, особено в райони, които са търсени и предпочитани“.

На въпроса до какво ще доведе факта, че делът на старото строителство започва да намалява, събеседничката каза: „Това е сигнална лампичка, която очакваме да има развитие през следващите месеци. Дали ще се запази тази тенденция през цялата 2022 година предстои да видим“.

„Това означава, че периодът за взимане на решение на купувачите дали да купят даден имот старо строителство в определен район, вече ще е по-кратък. Старото строителство винаги е било търсено, предпочитано и харесвано. Въпросът е, че в районите, където най-много се търси, започва да се усеща дефицит и купувачите, които целенасочено търсят в тези райони на София ще трябва по-бързо да вземат решения“.

До момента купувачите можеха да си позволят, в зависимост от това какъв имот търсят, известен период, примерно месец, да огледат дадени жилища, които излизат на пазара, да преценяват дали ще взимат решение за покупка или ще продължават да търсят, обясни мениджърът в „Имотека“. По думите й за този месец „имотите, които са с определени параметри и са търсени, започват да се продават бързо. Конкуренцията между купувачите за определен тип район и за определен имот става все по-голяма. Това ще наложи купувачите да решават по-бързо ако не искат да изпуснат даден имот“.

Сериозни промени в търсенето не мога да кажа, че сме наблюдавали, каза още гостенката. Излезе нов профил на купувачите, който очакваме да се запази и през следващата година. Появиха се купувачи, които са под 30 години, а дори и под 25. Те работят в големи компании и могат да си позволят ипотечен кредит. Друга група купувачи, подпомогнати от своите родители, предпочитат да не наемат, а да купуват жилище.

„Секторът на нежилищните недвижимите имоти претърпя силен спад през 2020 година. Последните 2-3 месеца има възвръщане на интереса към магазини и офис сгради с оглед осигуряване на собственост и независимост от наеми и наемодатели. Предполагам, че следващата година ще бъде добра в тази посока“. 

Върху какво да се фокусират купувачите при имотна сделка в среда, в която трябва да се вземат бързи решения? Наблюдава ли се забавяне в изпълнението на някои строителни обекти в момента предвид ограниченията от пандемията, както и заради кризата по веригата на доставките? Кога се пускат за продажба жилищата ново строителство и защо има забавяне? Кои са факторите, които определят цената на имотите – старо строителство? Какви са предпочитанията на предприемачите, които купуват жилища с инвестиционна цел? Възстановява ли се пазарът на наеми? 

Целия коментар вижте във видеото.

Автор: Галина Маринова
Източник: bloombergtv.bg/

 

 

Категория: 
Ключови думи: