Снимка: Bloomberg

Миналата седмица S&P Global Ratings понижи перспективата пред кредитния рейтинг на Турция до „отрицателна“

Турската лира се срина с цели 7% само за няколко минути до нов рекорд от близо 15 лири за един американски долар в понеделник, като търговците са обхванати от притеснения относно рисковата нова икономическа политика на президента Тайип Ердоган и перспективите за ново намаляване на лихвите в четвъртък.

Внезапният спад остави валутата с половината от стойността, която имаше в края на миналата година, подхранвайки инфлацията в голяма развиваща се пазарна икономика, която силно зависи от вноса. Преди това централната банка поддържаше лирата под нивото от 14,0, като се намеси на валутния пазар три пъти през последните две седмици чрез продажба на долари. Банката не е обявила нови интервенции за тази седмица.

Лирата се понижи до 14,99 спрямо американската валута, като загуби 7,3% от стойността си след затварянето в петък от 13,889. До 07:30 GMT тя намали загубите при нестабилна търговия и достигна 14,2895.

Очаква се централната банка на Турция да намали лихвения си процент със 100 базисни пункта до 14% тази седмица, показа проучване на „Ройтерс“ в петък, въпреки че инфлацията се покачи до 21,3% миналия месец. Инвеститорите и бизнесът са загрижени за неотдавнашните агресивни парични облекчения, при които централната банка, под натиска на Ердоган, намали лихвения си процент с 400 базисни пункта от септември насам.

Ердоган многократно се застъпваше за намаляване на лихвите, тъй като насърчава нов икономически план, даващ приоритет на икономическия растеж, кредитите, производството и износа, въпреки широко разпространените критики към политиката от икономисти и опозиционни политици.

Миналата седмица S&P Global Ratings понижи перспективата пред кредитния рейтинг на Турция до „отрицателна“ заради отслабването на националната валута и нарастващата инфлация. Рейтинговата агенция посочва, че двата фактора представляват рискове за сериозно задлъжнялата икономика.

Рейтингът на Турция според S&P е B+, четири степени под инвестиционния клас. Подобен е присъден например на Боливия и Оман.

Негативната перспектива означава, че в следващите 12 месеца може да се стигне и до понижаване на самия кредитен рейтинг.

„Намалението на лихвите и значителното обезценяване на турската лира ще окажат подкрепа на инфлацията, която на годишна база може да достигне до 30% в началото на 2022 г., както и ще увеличи дефицита“, допълват от S&P.

Лирата се е понижила с 48% спрямо долара тази година и е най-зле представящата се валута на развиващите се пазари.

Намаляването на лихвите и значителното обезценяване на лирата допълнително ще натежат върху инфлацията, която може да достигне връх от 25% -30% на годишна база в началото на 2022 г., каза S&P в петък.

Турският бенчмарк Borsa Istanbul 100 Index се повиши с 2,1% в понеделник, воден от акции на компании, подкрепени от приходите в чуждестранна валута.

 

Автор: Даниел Николов

Източник: bloombergtv.bg/

 

Категория: 
Ключови думи: