Александър Захариев, основател на CryptoDesk и FairSpin

Криптовалутите са със сигурност интересен актив, който трябва да присъства в портфолиото на големи инвеститори, а за ритейл инвеститорите е по-специфично, защото имат по-ограничен достъп до информация и може би не познават добре своя риск-профил. Това каза Александър Захариев, основател на CryptoDesk и FairSpin, в предаването „Светът е бизнес“ по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

 

 

„Институционалните инвеститори са длъжни поне да се информират и да разберат какво представляват. Трудно е, защото непрекъснато излизат все нови и нови неща, но е добре поне да започнеш от някъде. Това все още е високорискова инвестиция“.

„Наскоро Facebook се ребрандира на Meta. Аз вярвам, че ние вече под една или друга форма живеем в метавселена, защото всички ние имаме профили във Facebook, в Instagram. Може би ние вече живеем в някаква такава среда, защото от години ползваме тези социални мрежи. Тази нова тенденция, например Decentraland, SandBox, това са виртуални земи, където можеш да си купиш земя, да си построиш сграда, да си закачиш NFT-то, където можеш да покажеш своя аватар. Живеем в това време“. 

На въпроса дали от това ще прави пари компанията Meta гостът каза: „Специално за Meta не съм сигурен до каква степен и доколко надълбоко ще влязат в тази метавселена и докъде са стигнали своите разработки. Защото този ребрандинг е може би до някаква степен идея за отклоняване на някои от наболелите проблеми на Facebook. И сегашните действия са по-скоро опит да се гледа напред, вместо да се гледа какво е сгрешил“.

„Лично аз вярвам повече на потенциала на децентрализираните платформи, като Decentraland (Mana) и др., които също добиха много популярност покрай ребрандирането на Facebook, но дали и те ще направят нещо, още не се ясно“. 

Пропадането на биткойн след новината за новия вариант на Covid Омикрон гостът коментира така: „Това разтресе пазарите. Но при нас волатилността е нещо нормално. Свикнали сме да работим с тази голяма волатилност. Очакваме я и не е нищо необичайно. Ако една промяна от 20-30% при криптовалутите се появи, то сходно движение при S&P 500 и Dow Jones е в рамките на 1-2%. Нещо повече – за тези пазари 2% са много, но за биткойн и за останалите криптовалути, това не е нещо ново“.

Още сме в бичи пазар. Може би ще продължи нагоре, може би ще виждаме и такива резки сътресения от порядъка на 20 до 30%. Така че, такива движения не трябва да ни изненадват“. 

Все повече институционални инвеститори инвестират и криптовалути, а колкото по-зрял е един пазар би следвало да очакваме по-малка волатилност, каза още гостът. „Но на този етап биткойнът, както и останалите криптовалути, не са навлезли в такава фаза на зрялост. Още много институционални инвеститори трябва да влязат, за да се случи това“.

Какво представлява ЕСЗ 1559? Как влияят ъпгрейдите на етериум? Какви са дефлационните механизми, които работят на пазара на етериум? Как работят умните договори върху етериум? Какво е NFT? Защо му е на човек NFT? Каква е новата мода във времена на пандемия и локдауни? Какви са виртуалните покупки – дигитални еквиваленти на скъпия часовник и яхта?

Вижте целия коментар във видеото.

 

Източник: bloombergtv.bg/

 

Категория: 
Ключови думи: