Акциите на стартъпа излетяха с около 50% до 1,63 лв. при оборот от 16% от издадените акции с привилегия

Ето че и към края на годината на българската борса стават поредните малки чудеса, след като бракът на стартъп индустрията и „Българска фондова борса“ АД роди „Дронамикс Кепитъл“.

Акциите на стартъпа излетяха с 48% до 1,63 лв. в първия ден от свободната търговия след първичното публично предлагане (IPO) на 2 декември 2021 г., привлякло 6 млн. лв. при цена на акция от 1,1 лв.

Справка в Централен депозитар показва, че записалите акции са 1 028 лица. Това е двойно над 572-те текущи акционери в „Смарт Органик“ АД (последното голямо предлагане) и почти колкото тези при „Алтерко“ АД с 1 138 акционера и „Фонд за недвижими имоти България“ АДСИЦ с 1 031.

В сряда беше първият ден със свободна търговия и се изтъргуваха 16% от всички книжа на „Дронамикс Кепитъл“ АД. Оборотът възлезе на 1,25 млн. лв.

Компанията разработва транспортен автономен дрон с товароносимост 350 кг., които да обслужва определени въздушни линии, например София – Франкфурт или Париж – Франкфурт и т.н.

Засега компанията няма приходи, тоест все още няма дрон, които да лети по която и да е въздушна линия. С 90% от привлечените 6 млн. лв. (или с 5,4 млн. лв.) ще се участва в бъдещо увеличение на капитала на Dronamics Global Limited, което държи идеята за транспортния дрон. С останалите 10% ще бъдат заплатени разходите по предлагането и оперативните разходи по функционирането на „Дрoнaмикс Кепитъл“ ЕАД в дългосрочен план.

А едва преди дни, на 7 декември 2021 г., в рядко за българската борса събитие на Летище София до паркирания прототип на дрона на подиума излязоха основателите на „Дронамикс“ под овациите на очакващата ги публика, подобно на рок звезди в условията на валящия сняг.

Каква е привилегията на акциите от „Дронамикс Кепитъл“ АД?

Привилегията е да се купят дялове от самата идея за транспортен дрон, намираща се в Dronamics Global Limited, с таван на оценката от 125 млн. евро и отстъпка от 20%. При IPO на Dronamics Global акциите на „Дронамикс Кепитъл“ ще бъдат заменени за акции на Dronamics Global.

На практика, ако при следващия кръг на набиране на финансиране от Dronamics Global оценката му е 125 млн. евро (грубо 250 млн. лв.), с тези 5,4 млн. лв. (90% от 6 млн. лв.) ще може да се запише дял от 2,7% в Dronamics Global. Сегашната пазарна капитализация на „Дронамикс Кепитъл“ АД е 8,7 млн. лв. и ако това е цената на 2,7% то Dronamics Global би струвал поне 322 млн. лв. Или при цена от 1,63 лв. за акция на „Дронамикс Кепитъл“, Dronamics Global се оценява на 322 млн. лв.

Ако бъдещият кръг на финансиране на Dronamics Global е например с оценка 80 млн. евро., тогава акционерите в „Дронамикс Кепитъл“ ще придобият дял от 4,2%. Така оценката на Global при цена на акция от 1,63 лв. на Кепитъл е 207 млн. лв.

Ако пък оценката на Dronamics Global е за 200 млн. евро, то вложителите в „Кепитъл“ отново ще придобият 2,7%, защото имат привилегията да придобият най-скъпо по 80% от оценка от 125 млн. евро.

Пазарът BEAM даде възможност такива предлагания да се появят на „Българска фондова борса“ АД и да свържат считаната за голяма стартъп индустрия в България с капиталовия пазар. Факт е, че улесненият „проспект“ и липсата на нужда от потвърждението му от Комисията за финансов надзор, тоест по-слабата качествена цедка, доведе до борсата компании без приходи, но с прототипи, като „Дронамикс“ и „Син Карс“. А успехът им може да повлече крак и да доведе на пазара BEAM още много проекти.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

По статията работиха: Мариян Йорданов, редактор Бойчо Попов
Източник: https://www.investor.bg/