Лий Ан Геранс, Bloomberg Лондон

Днес европейските акции не отчитат големи промени, а инвеститорите очакват повече яснота за рисковете пред растежа заради новия вариант „Омикрон“. Трейдърите очакват важния доклад за трудовия пазар. Това каза Лий Ан Геранс, Bloomberg Лондон, в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки. 

„Stoxx Europe 600 се понижава, след като в първите часове на сесията нарасна, като поевтиняването на акциите на минодобивните компании и на телекомите компенсира поскъпването при енергийните компании и тези за пътувания“.

Повечето азиатски индекси бележат ръст, но в Хонконг индексът на китайските технологични компании поевтинява. Инвеститорите анализираха плана на гиганта в споделеното пътуване Didi да се изтегли от борсата в САЩ след натиск от Пекин и нарастващия контрол над китайски фирми, търгувани в САЩ
Акциите на Didi  поскъпнаха рязко преди сесията в САЩ, след като се разбра, че компанията ще продава акциите си в Хонконг.

Поглеждаме към Уолстрийт: Фючърсите върху S&P 500 и Nasdaq 100 се колебаят, след като вчера трейдърите, купуващи при спад подкрепиха най-добрата серия на S&P 500 от средата на октомври. Това е признак, че някои от най-сериозните страхове за щама „Омикрон“ намаляват

Доходността по облигациите запази покачването си през сесията в САЩ, където ръководството на Федералния резерв изложи основанията си за по-бързо отстраняване на подкрепата заради високата инфлация. Доларът поскъпва, а еврото поевтинява, след като президентът на ЕЦБ Кристин Лагард заяви, че инфлацията ще се понижи през 2022.

„Суровият петрол се покачва, след като ОПЕК+ продължават с повишаването на добивите. Сортът Brent е над $71 за барел“.

Ключовите събития, които очакваме днес: Докладът за заетостта в САЩ, който може да подкрепи очакванията за по-бързо оттегляне на стимулите от Федералния резерв. „Омикрон“ наруши плановете за коледните празници в Лондон. JPMorgan отмени планираните празнични тържества, тъй като вирусът отново застрашава плановете ни за парти уикенд.

Целия пазарен коментар вижте във видеото. 

 

Автор: Александра Попова

Източник: bloombergtv.bg/

 

 

Категория: 
Ключови думи: