Снимка: Bloomberg L.P.

На пазара вече има повече от 500 модела електромобили, за сравнение само преди 5 години тази цифра е била под 100

Доскоро автомобилните компании, различни от Tesla, имаха сходна позиция относно електрическите превозни средства: Ще започнем да ги произвеждаме масово, когато хората започнат да ги купуват масово, пише Bloomberg.

Бившият главен изпълнителен директор на Fiat-Chrysler Серджо Маркионе стигна дотам, че призова шофьорите да не купуват емблематичния електрически Fiat на неговата компания. Според него търсенето тогава е било толкова слабо, че компанията губи пари при всяка продажба – 14 000 долара според изчисления.

В момента обаче хората започват да купуват все повече електрически превозни средства, тъй като най-накрая автомобилната индустрия започна да произвежда най-различни видове модели.

Според нов доклад на BloombergNEF, публикуван съвместно с Конференцията на ООН по изменението на климата COP26, до края на годината се очаква шофьорите по света да закупят около 5,6 милиона електрически пътнически превозни средства. Това е почти двойно повече от закупеното миналата година и представлява почти 8% от всички продажби на превозни средства в световен мащаб.

„Виждаме все по-засилено търсене на електромобили“, смята Александра О’Донован, един от анализаторите на BNEF и автор на доклада. Съществуват няколко фактора за увеличението на продажбата на електрическите превозни средства. На първо място е по-големият избор – все повече модели са достъпни за клиентите. Друга причина са превозните средства, насочени към сегменти като SUV електромобили.

Електрически коли

Продажбата на електромобили представлява 20% или повече от общите продажби на превозни средства за няколко европейски автомобилни производители като Volvo и Daimler. На пазара вече има повече от 500 модела електромобили и автомобили с горивна клетка. За сравнение само преди 5 години тази цифра е била под 100.

Зареждането често се посочва като главна причина, поради която елетромобилите все още не са напълно навлезли на пазара. Въпросът за липсата на обществена инфраструктура за зареждане, което създава пречка пред електрическите превозни средства, също ще се промени, тъй като потребителите започват да поемат нещата в свои ръце. В доклада на BloombergNEF се казва, че до края на годината в гаражите и паркингите ще бъдат инсталирани около 2,1 милиона зарядни устройства. Това е увеличение с 63% спрямо броя им в началото на годината.

Междувременно електрически двигатели се поставят в камиони, автобуси и трактори. BloombergNEF очаква през тази година търговските купувачи да закупят 150 000 електрически превозни средства, което е също почти двойно в сравнение с 2020 г. . Възможността на това какво разстояние може да изминат елетромобилите, без да бъдат зареждани, предвидимите цикли на задвижване и относително ниските разходи за поддръжка са част от причините за появата на нововъведения като електрически пощенски камиони и електромикробуси за доставка на цветя.

EV 1

Александра О’Донован обаче предупреждава, че все още има работа, която трябва да бъде свършена, за да се превърне автомобилният транспорт във въглеродно неутрален до 2050 г.

„Продажбите на превозни средства с вътрешно горене трябва да спрат до 2035 г. Автомобилните производители, които представляват само 19% от световния пазар на леки автомобили, заявиха намеренията си да спрат да продават автомобили с вътрешно горене дотогава“.

Ще са нужни обаче години, за да могат елетромобилите да задминат продажбата на другите превозни средства. Но за да се случи промяна, обикновено е нужно време.

 

Източник: bloombergtv.bg/