Снимка: Bloomberg LP

Преждевременният цикъл на облекчаване на паричната политика на централната банка влошава вътрешното доверие, пишат анализаторите

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings понижи перспективата за суверенния кредитен рейтинг на Турция до негативна от стабилна, позовавайки се на влошаване на вътрешното доверие в резултат на монетарното облекчаване, което рейтиновата компания определи като „преждевременно“, предава Bloomberg.

Промяната в перспективата се случва само ден след като президентът Реджеп Тайип Ердоган внезапно смени финансовия си министър на фона на задълбочаващите се разногласия в администрацията заради агресивните съкращения на лихвените проценти, които подкопаха валутата. Лирата поевтиня с около 30% само през последния месец.

Разногласията се отразяват на отслабването на валутата, пише в доклада анализаторът на Fitch Ерих Ариспе Моралес. Това създава рискове за макроикономическата и финансова стабилност, които могат да възобновят финансовия натиск, добавя той.

Рейтингът на южната ни съседка беше потвърден до равнище от BB-, три степени под инвестиционния клас, поставяйки я редом с Бразилия и Южна Африка в това отношение.

„Преждевременният цикъл на облекчаване на паричната политика на централната банка и перспективата за по-нататъшно намаляване на лихвите или допълнителни икономически стимули преди президентските избори през 2023 г. водят до влошаване на вътрешното доверие, отразено в рязкото обезценяване на турската лира, включително безпрецедентна в рамките на деня волатилност и нарастваща инфлация“, пише още в доклада.

Неотдавнашните намаления на лихвите от страна на централната банка, които президентът насърчи – в момент, когато инфлацията вече е близо 20%, се отразиха негативно на турските активи, тъй като инвеститорите поставиха под съмнение нетрадиционния подход за управление на икономиката.

Към 7:30 българско време в петък лирата се търгува на ниво от 13,75 лири долар, с около 0,6% по-слаба спрямо затварянето на търговията в четвъртък. Турската лира загуби около 46% от стойността си спрямо долара през тази година заради твърдо отстояваната позиция на на Ердоган за понижаване на лихвите въпреки девалвацията на местната валута и растящата инфлация.

От септември насам централната банка намали лихвения процент с 400 базисни пункта до 15%, но гуверньорът даде сигнал, че агресивното облекчаване на политиката вероятно ще приключи през януари след още едно намаляване на лихвите този месец.

Турската лира се понижи и през последните дни, след като президентът на страната Реджеп Ердоган назначи в сряда срещу четвъртък Нуредин Небати за финансов министър (бивш заместник-финансов министър). В същото време вниманието на участниците на турските финансови пазари бе фокусирано и върху разговорите на централната банка на страната с инвеститори в четвъртък. Нуредин Небати беше назначен след оставката на Лютфи Елван, последният висш турски служител в правителството, който се придържаше към стандартната (общоприетата) политика.

А интервю на Ердоган за държавната телевизия TRT във вторник вечерта, в което той обеща по-ниски лихвени проценти до изборите, планирани за 2023 г., предизвика допълнителен натиск. След това в сряда турската централна банка се намеси на валутния пазар, за да подкрепи местната валута, лирата, но без особен успех.

По статията работи: Бойчо Попов