Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Dow Jones изтри над 460 пункта, а другите два основни индекса отвъд Океана също се озоваха на червена територия

Основните щатски индекси записаха големи спадове след стабилните ръстове по-рано в сряда, след като Центърът за контрол и превенция на заболяванията (CDC) потвърди първия случай на омикрон в САЩ, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отбеляза спад от 461,68 пункта и завърши деня на ниво от 34 022,04 пункта, след като напредваше с над 520 пункта в най-силния си момент от сесията. Широкият измерител S&P 500 е надолу с 1,2% до ниво от 4513,04 пункта и завърши под 50-девното си средно ниво за първи път от 13 октомври. Технологичният показател Nasdaq Composite се понижи с 1,8% до 15 254,05 пункта, след като нарасна с 1,8% по-рано по време на сесията.

В сряда основните индекси отвъд Океана продължиха колебливото си представяне от последните четири сесии с появата на заплахата от омикрон.

Те обърнаха посоката, след като CDC обяви първия случай в САЩ на новия вариант на коронавируса, наречен омикрон, установен в Калифорния. Вариантът омикрон, който за първи път беше засечен в Южна Африка миналата седмица, е открит в най-малко 23 страни, съобщи Световната здравна организация.

Туристическите компании бяха сред най-големите губещи след новината за първия случай на американска територия. Книжата на American Airlines поевтиняха с 8%, тези на Delta Air Lines изгубиха 7,4% от стойността си, United Airlines отбеляза спад от 7,6%, а цената на акциите на Boeing намаля с 4,9%.

Книжата на Norwegian Cruise Line Holdings и тези на Carnival поевтиняха съответно с 8,8% и 7%. Цената на акциите на Wynn Resorts намаля с 6,1%, а тази на Hilton Worldwide завърши деня с 3,8% надолу.

Компаниите за търговия на дребно също понесоха удар в сряда. Книжата на Nordstrom поевтиняха с 5,4%, а тези на Kohl’s изгубиха 5,7% от стойността си. Цената на акциите на Best Buy и на Macy’s намаля съответно с 4,3% и 4,6%.

Индексът на компаниите с малка капитализация Russel 2000 изгуби 2,3% от стойността си в сряда.

„Изглежда, че пазарът се питаше кога, а не дали ще има нов вариант на вируса на наша територия“, коментира Арт Хоган, главен пазарен стратег в National Securities. Той обаче все още не е разтревожен от последиците за пазара от омикрон.

„Мисля, че се намираме на етап, в който разбираме, че има намаляващо въздействие от нови вълни и нови варианти на този вирус“, отбелязва той.

На корпоративния фронт новосъздадените работни места в частния сектор през ноември са достигнали 534  хил., което е над очакванията за 506 хил., показаха данни на ADP.

PMI индексът на HIS Markit за промишленото производство през ноември е на ниво от 58,3 пункта, което е под очакванията. Строителните разходи през октомври също са нараснали по-бавно от очакванията, но има положителна историческа ревизия, която помага за компенсирането на пропуска.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните държавни ценни книжа се понижи до съответно 1,407% и 1,748%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се повиши минимално с 0,05% до ниво от 96,04 пункта. Еврото поевтиня с 0,17% до 1,132 долара, а паундът записа идентичен спад до 1,327 долара. Спрямо йената щатските пари поевтиняха с 0,32% до 112,77 йени за долар.

Цената на петрола се понижи в късния следобед в сряда след потвърждаването на първи случай на варианта омикрон в САЩ. Контрактите върху международния бенчмарк Брент поевтиняха с 0,2% до 69,08 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI са надолу с 0,4% до 65,90 долара за барел. И двата контракта прекъснаха ръстовете си, след като документ на ОПЕК+ установи, че групата предвижда по-голям излишък от петрол през новата година от първоначалните данни.

Американските фючърси върху златото отбелязаха ръст от 0,4% до 1784,30 долара за тройунция.

 

По статията работи: Божидарка Чобалигова
Източник: https://www.investor.bg/