Снимка: financebg

Паричните средства не са безопасна инвестиция, не са сигурно място, защото ще бъдат обложени с данък от инфлацията. Това каза пред CNBC Рей Далио, основателят на най-големия хедж фонд в света Bridgewater Associates.

„По време на бурни времена е важно да сте инвестирани в сигурно и добре балансирано портфолио. Можете да намалите риска, без да намалявате възвръщаемостта си. Дори и да бяхте страхотен пазарен таймер, нещата, които се случват, могат да променят света, така че това променя цената, която може да бъде оценена на пазара“, каза Далио.

Новият щам на коронавируса, идентифициран за първи път в Южна Африка, разтърси фондовия пазар в петък, след като Световната здравна организация го определи като „вариант на безпокойство“. Dow Jones Industrial Average се понижи с 900 пункта в петък, за да претърпи най-лошия си ден от октомври 2020 г. Фючърсите на акциите показаха друг голям спад, след възстановяване в понеделник на Уолстрийт, докато инвеститорите наблюдаваха продължаващата здравна криза.

Фондовият пазар се възстанови бързо от дъното на пандемията през март 2020 г. благодарение на масивните фискални и монетарни стимулиращи мерки, които правителството и Федералният резерв организираха за подкрепа на икономиката.

„Излишното парично предлагане в системата обаче може да създаде определени икономически и политически проблеми, каза Далио.

„Не можете да повишите стандарта на живот, като увеличите сумата на кредитите в системата, защото това са просто повече пари, преследващи същото количество стоки“, каза Далио.

„Това ще засегне финансовите пазари по начините, които видяхме, и ще повлияе на процента на инфлация. Това няма да повиши жизнения стандарт по важен начин. След като инфлацията започва да нараства, това има политически последици.“

Ключовият индикатор за инфлацията се повиши през октомври, ускорявайки се с най-бързия си темп от началото на 90-те години на миналия век. Индексът на цените на личните потребителски разходи без храна и енергия, мярка, следвана отблизо от политиците на Федералния резерв, се повиши с 4,1%.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на финансови активи на фондовите пазари.

 

Източник: https://www.infostock.bg/