Dow напредва с над 230 пункта, а S&P 500 прибави 1,3%

Водещите индекси на Wall Street започнаха седмицата с ръстове, успявайки да се възстановят от петъчните разпродажби, след като получиха гаранции, че не се готвят нови блокади в САЩ, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредна с над 230 пункта (0,7%). От своя страна широкият измерител S&P 500 прибави 1,3%, а технологичният Nasdaq Composite – 1,9%. Бенчмаркът на компаниите с по-малка пазарна капитализация Russell 2000, пълен с повечето икономически чувствителни акции, обаче се сви с 0,1%.

Американският президент Джо Байдън отхвърли възможността за нова блокада в САЩ в понеделник. „Ако хората се ваксинират и носят маски, няма нужда от блокади“, каза той на пресконференция. Той също така посочи, че няма да има и нови ограничения на пътуванията.

Индексите се възстановяват след силните разпродажби в съкратената търговска сесия в петък, когато Dow отчете най-лошия си ден от октомври 2020 г. индексът спадна с над 900 пункта (2,5%). От своя страна S&P 500 се понижи с 2,3%, а Nasdaq с 2,2%. И трите водещи измерителя са на червено за седмицата.

В понеделник технологичните гиганти се оказаха едни от основните печеливши. Акциите на Tesla поскъпнаха с над 5%, тези на Microsoft с над 2%, а на Amazon и Apple със съответно 1,6% и 2,2%. Книжата на Twitter бяха волатилни, завършвайки със спад от 2,7%, след като по-рано през деня стана ясно, че главният изпълнителен директор Джак Дорси се оттегля от поста.

При акциите в туристическия сектор също имаше движения. Те започнаха сесията с ръстове, след което обърнаха на понижения и впоследствие отново се завърнаха към повишенията. Тези на United Airlines поскъпнаха с 0,7%, на Royal Caribbean с 2,8%, а на TJX Companies с 1,9%.

Merck се оказа най-голямата котва за Dow в понеделник, понижавайки цената на книжата си над 5%, след като Citi понижи оценката си за актива.

Доходността по американските държавни ценни книжа нарасна в понеделник. Тази по 10-годишните облигации отново мина прага от 1,5% след петък, достигайки до 1,514%. Тази по 30-годишните облигации пък достигна 1,861%

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница с конкурентни валути, се повиши с 0,2% до 96,27 пункта.

Притесненията на Wall Street изглежда се успокояват в понеделник – индексът на волатилността CBOE се понижи отново с над 22% (6,48 пункта), след като скочи с 10 пункта в петък.

На стоковите пазари цената на петрола расте, но с различен темп за двата водещи сорта. Международният бенчмарк Брент поскъпва с 0,4% до 73 долара за барел. От своя страна, американският сорт WTI прибавя към цената си 2,1% до 69,6 долара за барел.

Златото обаче поевтинява с 0,2% до 1784,6 долара за барел.

По статията работи: Елена Илиева
Източник: https://www.investor.bg/