Снимка: iStock

Федералният резерв се очаква да започне да се свива по-късно този месец. Очевидните последици за пазара и за инвеститорите в акции на технологичните компании като цяло са отрицателни. Инвеститорите обаче няма да научат за това, като погледнат фондовия пазар. Оценките абсолютно скочиха до края на годината, тъй като апетитът за рискови активи остава много висок.

Независимо от този график за намаляване, се очаква лихвените проценти да нараснат не по-рано от средата до края на 2022 г. Повишаването на лихвените проценти е истинско предизвикателство за инвеститорите, но този кош продължава да пада в бъдеще. Изглежда, че адаптивната парична политика е тук за дълго време. Поне сега пазарът оценява точно това, коментира Крис Макдоналд от InvestorPlace.

За технологичните инвеститори това е труден пазар за оценка точно сега. От една страна, има причина пазарът да определя цените при по-ниски и дългосрочни лихвени проценти. За правителствата възможността да набират пари чрез пазарите на облигации при почти нулеви лихвени проценти е очевидно печеливша. Въпреки че инфлацията наистина набира скорост, може да се направи аргумент, че тази краткосрочна инфлация е временна. Всичко това остава във въздуха точно сега.

Съответно, изборът на високотехнологични акции в настоящите условия не е лесна задача. Нека се потопим в седемте водещи технологични акции, които със сигурност могат да бъдат достойни за внимание точно сега:

Meta Platforms (FB)

Една от акциите, които според Макдоналд е наистина първокласна и която си струва да притежавате от много дълго време, е Meta Platforms. Преди Facebook, Meta е компания за социални медии, която се стреми да постигне голям успех в метавселената. И с цялата реклама около метавселената точно сега, това е компания, която е изненадващо отрязана напоследък.

FB акциите обаче остават с около 10% по-ниски от рекордните си върхове. Инвеститорите изглежда остават предпазливи по отношение на акциите, свързани със социалните медии, точно сега. И Meta/Facebook също е компания, която в последно време е участвала в някои доста неприятни правни проблеми (оттук идва и широко разпространеното мнение, че промяната на името е насочена към това да отклони вниманието на обществеността към нещо друго).

Въпреки това, с поглед към цифрите и основната дейност на компанията във Facebook, Meta Platforms със сигурност си заслужава да се обмисли. Facebook все още увеличава горната си линия с около 35% годишно. Това е компания, която е генерирала 29 милиарда долара само през последното тримесечие. Освен това Facebook има 58 милиарда долара в брой от последното тримесечие, а нетната печалба е над 9 милиарда долара на тримесечие.

Тези цифри са впечатляващи. Съответно, за тези, които търсят компания със силен бизнес модел и силна дългосрочна траектория на растеж, Meta е компания, която си заслужава да бъде разгледана точно сега.

Adobe (ADBE)

В областта на софтуера Adobe остава най-добрият избор за много дългосрочни инвеститори, които в момента търсят акции на „сините чипове“. Този американски софтуерен гигант е известен със своя набор от средства за създаване на съдържание, дигитален дизайн и други творчески софтуерни продукти. От Acrobat до Photoshop, Dreamweaver, InDesign и Illustrator, това е компания, която до известна степен е завладяла пазара на творческия софтуер.

През годините Adobe отбеляза огромен органичен растеж и растеж, свързан със сливания и придобивания. Инвеститорите в ADBE акции продължават да се възползват от консолидацията в сектора и силните основни софтуерни марки на Adobe.

Като дългосрочен холдинг, има много неща, които се харесат в Adobe. Тъй като икономиката продължава да се дигитализира, тенденция, ускорена от пандемията, Adobe се очаква да продължи да се възползва от предимствата на този катализатор в дългосрочен план. Съответно, това е акция, която сега остава на радара като най-доброто потенциално допълнение към портфейла при всякакви спадове, отбелязва анализаторът.

Global Payments (GPN)

Сред компаниите, които очевидно са се възползвали от пандемията, са Global Payments. Като водеща финтех фирма, специализирана в обработката на онлайн плащания, тази промоция надмина пазара миналата година. Тази година обаче не беше толкова приятелска за инвеститорите в GPN акции.

До голяма степен това може да се дължи на по-сдържани перспективи за растеж в бъдеще. Както при много акции, които са се увеличили по време на пандемията, връщането към нормалното не допринася твърде много за бичи настроенията на такива акции. Освен това силният, но разочароващ растеж на компанията през последното тримесечие не изглежда да кара много инвеститори с хипер-растеж да обмислят тази акция.

Global Payments са донесли 2.2 милиарда долара през последното тримесечие, в сравнение с 1.92 милиарда долара през същото тримесечие година по-рано. Това е добре за ръст на приходите от почти 15%. Много инвеститори обаче искаха да видят повече на този фронт.

Въпреки това, за тези, които са оптимисти за дългосрочния преход към онлайн плащания, Global Payments със сигурност са акции, които могат да се разглеждат като евтини на тези нива, допълва Макдоналд. Понастоящем компанията остава с около 45% под 52-седмичните си върхове, което предполага, че може да има някаква стойност тук.

ASML (ASML)

Компания, за която много инвеститори може да не са чували, ASML е водеща холандска компания, която произвежда фотолитографски системи. Те се използват в производството на полупроводници. Водещите производители на чипове, като Taiwan Semiconductor Manufacturing (NYSE:TSM) и Intel (NASDAQ:INTC), са сред основните клиенти на ASML.

Технологията за екстремни ултравиолетови лъчи на компанията (EUV) играе важна роля в производството на някои от най-малките компютърни чипове. Продължаващата глобална цифрова трансформация, съчетана с недостига на чипове, подтикна ASML да отговори на нарастващото търсене в световен мащаб, според главния изпълнителен директор Питър Венинк.

Следователно компанията публикува успешно трето тримесечие, надминавайки прогнозите за приходите. Отчетите за третото тримесечие показват, че технологичната компания е отчела тримесечни приходи от 6.08 милиарда долара с брутна печалба от над 51%. Печалбата на акция надмина оценките и компанията повиши прогнозата си за бъдещето. Това със сигурност са добри неща за инвеститорите, които обмислят тези акции.

ASML акциите в момента се търгуват на около 850 долара, което е с около 64% по-високо от предходната година. Тези акции не изглеждат евтини. Въпреки това, в основата на това име са силни дългосрочни катализатори на растежа, затова сега се харесват, отбелязва анализаторът.

Medtronic (MDT)

Следващото име в списъка на най-добрите технологични акции, в които да инвестирате в момента, е базирана в Ирландия компания, занимаваща се с производството на медицински изделия. Medtronic е един от най-големите производители на медицински компоненти в света. Тази компания е известна със своите сърдечно-съдови, хирургични, диабетни и неврологични инструменти.

В допълнение към разнообразната гама от продукти, компанията за производство на медицинско оборудване се фокусира върху иновативна стратегия. Това е компания, която в миналото е показала последователен и уверен растеж. И в това отношение продуктовата гама на Medtronic остава на световно ниво.

Например, Medtronic разработи платформа Hugo, която е готова да бъде основен играч на пазара на роботизирана хирургия. Всъщност платформата Hugo на Medtronic вероятно ще продължи да се сблъсква с конкуренцията от системата Da Vinci на Intuitive Surgical. Все пак има огромен потенциал за растеж в това пространство, а Medtronic е компания, която се стреми да улови по-голямо парче от бързо развиващ се пай.

Последните приходи на компанията бяха просто впечатляващи. Medtronic отчита ръст на приходите от 23% и коригиран ръст на печалбата от 127% на годишна база. За тези, които харесват траекторията на растежа на пазара на медицински изделия, това със сигурност е предложение, което си струва да се обмисли точно сега.

Matterport (MTTR)

Калифорнийската Matterport наскоро се превърна в едно от най-популярните имена в технологичния сектор. Тази компания предоставя услуги за 3D заснемане на пространство, превръщайки снимките във вълнуващи и привлекателни 3D изображения. С други думи, това е друга игра, свързана с метавселената.

Понастоящем софтуерът на Matterport се използва активно в жилищния сектор. Редица технологични клиенти от висок клас в това пространство използват услугите на Matterport, за да създават 3D изображения на домове за показване и реклами в интернет. Тези, които са преминали през звеното, без всъщност да го посещават, може да са използвали неволно продукта Matterport.

Това е компания, която отбеляза значителен ръст тази година, показвайки двуцифрен ръст на приходите. Тези, които са оптимисти за метавселената, обаче, посочват компании като Matterport като бъдещи бенефициенти на тази тенденция, коментира Макдоналд.

В момента Matterport се търгува с около 15% над 52-седмичния си връх и сега има огромен тласък. Съответно MTTR акциите могат да бъдат скъпи. Въпреки това, за тези, които търсят акции, задвижвани от инерция, с повишение в момента, MTTR е една от акциите, на които си заслужава да се обърне внимание.

Shopify (SHOP)

Последна, но със сигурност не на последно място, е Shopify. Shopify всъщност е сред най-бързо развиващите се компании в този списък.

Дългосрочният растеж на приходите и доходите на Shopify беше впечатляващ. Всъщност това е компания, която показа, че може да нарасне в оценката си.

Подобно на много други играчи в електронната търговия с хипертрофиран растеж, оценката на Shopify е била огромна през последните години. Въпреки това, продължаващият бърз растеж в последно време направи оценката на тази компания по-надеждна. Shopify, доставчик на платформа, която позволява на продавачите да създават онлайн бизнес, със сигурност се възползва от пандемията. Това, което е интересно за нея, обаче, е, че растежът не се забави толкова, колкото първоначално мислеха инвеститорите след връщането на работа, което се случва сега, отбелязва анализаторът.

Светът агресивно се движи към електронната търговия. И точно сега Shopify остава водеща възможност за инвеститорите, които търсят начин да използват това пространство в тази трудна за оценка среда.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на финансови активи на фондовите пазари.

 

Източник: https://www.infostock.bg/