Снимка: iStock

Поради ниската доходност на златото през последните няколко месеца дори най-добрите златни активи са склонни да намаляват. Отношението към златото обаче изглежда се променя. Нарастват страховете, свързани с инфлацията. Много е вероятно настоящата инфлационна тенденция в Съединените щати да не е преходна, коментира Фейсал Хумаюн.

Златото най-накрая изглежда е на ръба на пробив. Благородният метал се счита за добра защита срещу инфлацията и според анализатора златото е в състояние да достигне нови висоти през следващите тримесечия.

За да стане по-ясна неговата гледна точка за инфлацията, активите в баланса на Федералния резерв нараснаха от 4 трилиона долара през ноември 2019 г. до сегашното ниво от 8.7 трилиона долара. Това е ясен знак за агресивна експанзионистична парична политика, коментира Хумаюн. Следователно рязкото нарастване на инфлацията не е изненадващо.

Друг интересен момент за обсъждане е Bitcoin (CCC:BTC-USD), който също се превърна в потенциално средство за защита срещу инфлацията. Парите най-вероятно ще се влеят в злато и Bitcoin през 2022 г., ако инфлацията остане висока. Въпреки това, предвид излишната ликвидност във финансовата система, благородният метал изглежда има достатъчно потенциал за растеж.

Newmont Corporation (NEM)

През май 2021 г. NEM акциите достигнаха връх от 75.30 долара. Въпреки това, поради краткосрочния спад на цените на златото, акциите се коригираха. Според Хумаюн, текущите нива са привлекателни за свежо въздействие.

Заслужава да се отбележи, че NEM акциите имат атрактивна дивидентна доходност от 3.8%. Дори ако златото се търгува в диапазона от 1800 до 2000 долара за унция, дивидентите са устойчиви.

От гледна точка на активите, Newmont отчита 94 милиона унции златни резерви и 101 милиона унции ресурси. Базата от активи вероятно ще осигури на компанията възможност да поддържа стабилно производство до 2040 г.

Newmont Mining също има качествен баланс. Към третото тримесечие на 2021 г. компанията отчита парични средства и техните еквиваленти в размер на 4.6 милиарда долара. Освен това през тримесечието компанията отчита свободен паричен поток от 715 милиона долара. По този начин, дори и при текущата цена на златото, компанията има годишен свободен паричен поток от 2.8 до 3.0 милиарда долара.

Друга точка, която трябва да се отбележи, е, че Newmont се фокусира върху общата цена от 1050 долара за унция за 2021 г. Компанията очаква по-нататъшно намаляване на AISC през следващите няколко години. Така че, дори ако цената на златото остане настрана, компанията ще има по-висок марж на EBITDA, отбелязва анализаторът.

Като цяло, със силен баланс и качествена база от активи, NEM акциите на изглеждат готови за рали. По-специално, инфлацията вероятно ще бъде катализатор за покачващите се цени на златото.

Kinross Gold (KGC)

През последния месец KGC акциите са се увеличили с 14%. Според Хумаюн, ралито вероятно ще продължи за акциите, като се има предвид видимостта на ръста и перспективите за цените на златото.

Kinross Gold наскоро съобщи резултатите за третото тримесечие през 2021 г. и трябва да се отбележат две важни точки.

На първо място, компанията отчита общ ликвиден буфер от 2.1 милиарда долара. С висока финансова гъвкавост, компанията е готова за агресивно разширяване и получаване на стабилни дивиденти.

Освен това Kinross потвърди насоките за растеж за следващите години. През текущата година компанията очаква производството на 2.1 милиона унции злато. Производството се очаква да се увеличи до 2.7 милиона и 2.9 милиона унции съответно през 2022 и 2023 година.

Очевидно компанията е настроена за здравословен растеж през следващите няколко години. В същото време, ако златото се повиши, Kinross ще може да осигури надеждни свободни парични потоци.

Също така си струва да се отбележи, че през 2021 г. Kinross се фокусира върху обща цена от 1100 долара за унция. Както при Newmont Mining, компанията може да осигури добра рентабилност на EBITDA, дори ако златото се търгува странично. Очаква се обаче златото да се повиши след дълъг период на консолидация.

Като цяло KGK акциите изглеждат привлекателни с видимостта на растежа на производството. В същото време дивидентите вероятно ще се увеличат през следващите години, тъй като свободният паричен поток се увеличава.

Barrick Gold (GOLD)

С прогнозно съотношение цена-печалба от 18.4 пъти, GOLD акциите са друго привлекателно име за разглеждане. През последните 12 месеца акциите на Barrick Gold са намалели със 17%. Няма да е изненадващо, ако тази тенденция се промени през 2022 г. и акциите бъдат успешни, отбелязва анализаторът.

През третото тримесечие на 2021 г. компанията отчете приходи от 2.8 милиарда долара и коригирана EBITDA от 1.7 милиарда долара. През същия период свободният паричен поток на компанията възлиза на 481 милиона долара. По този начин Barrick може да очаква годишни приходи от свободния паричен поток над 2 милиарда долара, ако златото се повиши. По-конкретно, с AISC, вероятно ще бъде в диапазона от 1000 до 1200 долара за унция, коментира Хумаюн.

Също така си струва да се отбележи, че към третото тримесечие на 2021 г. компанията съобщава за парични средства и еквиваленти от 5 милиарда долара. С позиция на нетен дълг от едва 111 милиона долара, тя има баланс от инвестиционен клас. Това осигурява достатъчна финансова гъвкавост, за да продължи агресивното проучване и растежа на добива.

Що се отнася до производството, прогнозата за следващите няколко години е относително стабилна. Въпреки това, предвид финансовата гъвкавост на компанията, няма да е изненадващо, ако придобиванията са насочени към стимулиране на растежа. В същото време има вероятност дивидентът да нарасне, ако златото се повиши, отбелязва анализаторът.

AngloGold Ashanti (AU)

На относителна основа Хумаюн предпочота останалите три имена пред AU акциите, отбелязва той. Въпреки това, ако цената на златото се покачи над 2000 долара за унция, активите ще бъдат готови за силен растеж.

Струва си да се отбележи, че за третото тримесечие на 2021 г. AngloGold отчете цена на AISC от 1362 долара за унция. Това е по-високо в сравнение с колегите ѝ. Въпреки това, компанията все още отчита коригирана възвръщаемост на EBITDA от 47%. В същото време свободният паричен поток за тримесечието възлиза на 18 милиона долара при цена от 1785 долара за унция. AngloGold се фокусира върху намаляването на разходите чрез диверсификация на активите.

От гледна точка на баланса, AngloGold отчита парични средства и еквиваленти в размер на 2.5 милиарда долара. При съотношение на нетния дълг към коригираната EBITDA от 0.43 компанията има добри възможности за агресивно проучване и увеличаване на добива.

В същото време AngloGold вероятно ще продължи да расте въз основа на придобивания, отбелязва анализаторът. През септември 2021 г. компанията обяви придобиването на Corvus Gold. Това дава на компанията достъп до възможности за производство на ниво 1 в Невада.

Като цяло, с прогнозно съотношение P/E от 12.5 пъти, AU акциите изглеждат привлекателни сред златните акции. Ако златото продължи да расте, акциите вероятно ще станат свидетели на рязко покачване.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на финансови активи на фондовите пазари.

 

Източник: https://www.infostock.bg/