След седмици на тежки дебати между ръководството на банката най-накрая се появи и консенсус на хоризонта.

Бъдещето на финансовите стимули на Европейската централна банка започва да става все по-ясно още преди срещата на върха през декември. Нейните инструменти за изкупуване на облигации по време на пандемия трябва да бъде прекратени, както е планирано, но да останат на разположение за повторно активиране, ако е необходимо, пише Bloomberg.

Изглежда, че след седмици на ожесточени дебати, ръководителите на банката са постигнали консенсус. Висшият ешелон на управлението на ЕЦБ ще се събере след 3 седмици във Франкфурт на фона на нарастващите цени и внезапното връщане на ограниченията в по-голямата част от страните от Стария континент – все фактори, които пречат на икономическото възстановяване в 19-те страни в еврозоната.

Целта на ръководството на ЕЦБ е да състави пътна карта за следващите финансови стимули. По този начин ще гарантира, че ЕС ще може да подкрепи държавите-членки по време на следващите вълни на коронавируса и то без да рискува прекалено покачване на инфлацията. Висшият ешелон изключва увеличаване на лихвените проценти при заемите през 2022 г., защото искат да могат да реагират бързо при шоково покачване на цените, а и не искат да дават прекалено дългосрочни обещания.

Въпреки нарастващата заплаха от вируса, тонът на дискусията започна да става нападателен и агресивен. Изабел Шнабел, член на борда на директорите на ЕЦБ, каза пред Bloomberg, че инфлационните рискове са “изкривени нагоре”.

Изкупуване на облигации

Длъжностните лица се обединяват около идеята, че програмата за спешни покупки на облигации при пандемия, известна като PEPP, наистина ще спре да действа по график през март. Това намерение беше подчертано тази седмица при публикуването на отчет за последната им среща.

Започнат в първите дни на кризата, този инструмент премахна много от ограниченията, които ръководеха по-ранното изкупуване на облигации, като даде на ЕЦБ по-голяма гъвкавост за борба с натиска на пазарите.

Сега ръководството трябва да реши дали да увеличат редовните покупки на активи, за да направят прехода по-плавен и да преценят до каква степен трябва да запазят и все пак малко пространство за маневриране, за да се справят с фрагментацията на пазарите на държавни облигации.

Четирима висши служители – Шнабел, Франсоа Вилерой дьо Гало, Клаас Нот и Роберт Холцман – се изказаха тази седмица в подкрепа на запазването на тази гъвкавост в рамките на PEPP. Това може да бъде прието като обещание за рестартиране на покупките, ако е необходимо, или реинвестиране на изкупен дълг.

Гъвкавостта в PEPP „ни послужи доста добре“, каза Нот във вторник. „Ще трябва да насочим тази гъвкавост и към фазата на реинвестиране, за да предотвратим неоправдано раздробяване.

Инфлация

Въпреки че германската Бундесбанка предупреди, че ръстът на цените през този месец в най-силната икономика на блока може да се доближи до 6%, служителите предупреждават за рисковете към повишаване на дългосрочните перспективи. На срещата през декември те ще бъдат представени с нови прогнози, включително първи поглед върху това как могат да се развият цените през 2024 г.

Дали настоящият скок ще продължи да се разглежда като до голяма степен преходен, ще бъде от решаващо значение за решенията на Управителния съвет.

Те може да изберат да направят плановете за стимулиране в по-кратък срок. Ирландецът Габриел Махлуф беше сред тези, които спориха тази седмица за запазване на „гъвкавостта в нашите политически инструменти“, за да не поемаме ангажименти, които излагат на риск ценовата стабилност.

В същото време някои гласове продължават да звучат по-приглушено по отношение на инфлацията. Членът на Изпълнителния съвет Фабио Панета дори заяви, че краткосрочният скок на цените може да действа като „данък“ върху търсенето и да отдалечи икономиката от поглъщането на неизползвания капацитет, което изисква повече разхлабване за паричната политика.

Лихвени проценти и други инструменти

Служители на ЕЦБ като цяло се противопоставиха на идеята, че условията за увеличение на лихвените проценти могат да бъдат изпълнени през следващата година. Сега инвеститорите ценообразуват първото пълно увеличение от 10 базисни пункта за февруари 2023 г.

Една от темите за обсъждане може да бъде колко дълго ще се поддържа разликата между евентуалния край на изкупуването на облигации и първото увеличение, въпреки че Шнабел омаловажи необходимостта този дебат да се проведе през декември. Тя каза още, че евентуално продължаване на дългосрочните заеми към банките може да се обсъжда по-късно. Вилерой се съгласи, че някои решения могат да бъдат взети след декември.

Но Шнабел – която се кандидатира да стане следващият председател на централната банка на Германия – твърди, че други инструменти и начинът, по който ЕЦБ комуникира своите реакции, вероятно ще получат по-важна роля от купуването на облигации.

„От една страна има намаляваща възвръщаемост от покупките на активи, а от друга, нарастващи странични ефекти“, каза тя. „В крайна сметка ще има изместване от покупките на активи към други инструменти, най-важното към нашите цени.“

Автор: Георги Карамфилов

Източник: bloombergtv.bg/