Снимка: Bloomberg

По-малките криптовалути, които са склонни да се движат в тандем с биткойн, също паднаха

Биткойн падна с 20% от рекордните нива, отбелязани по-рано този месец, тъй като новият вариант на коронавируса подтикна търговците да се оттеглят от рисковите активи по целия свят.

Най-голямата цифрова валута падна с цели 7,8% до 54 377 долара, най-ниското си ниво от 12 октомври.

Криптовалутата се насочва към най-големия си еднодневен спад от 20 септември и се понижи с повече от една пета, след като по-рано този месец достигна рекордния връх от почти 70 000 долара.

биткойн 26.11

Според учени вариантът на COVID-19, открит в Южна Африка, Ботсвана и Хонконг, има необичайна комбинация от мутации и може да е в състояние да избегне въздействията на ваксините или да го направи по-преносим.

„Разпространението на варианта, особено в други страни, може да увреди още повече инвеститорския апетит“, каза Юя Хасегава от базираната в Токио борса Bitbank. „Възходът на BTC вероятно ще бъде ограничен и пазарът трябва да се подготви за по-нататъшни загуби.“

Биткойн достигна най-високата си стойност от 69 000 долара по-рано този месец, тъй като все повече големи инвеститори приеха криптовалутите, а мнозина бяха привлечени от предполагаемите му устойчиви на инфлация качества. Други се насочиха към цифровия токен заради обещанието за бързи печалби.

Въпреки това биткойн остава силно нестабилен, поставяйки под въпрос неговата пригодност като стабилно средство за съхранение на стойност.

По-малките криптовалути, които са склонни да се движат в тандем с биткойн, също паднаха.

Етереум, вторият по пазарна капитализация, падна с цели 11,6% до най-ниското си ниво от седмица. За последно беше на $4,070, което е спад с почти 18% от рекордно високото си ниво на 10 ноември.

Навлизайки в тази седмица, анализаторите говореха за редица пречки пред криптоактивите, включително изискванията за данъчно отчитане на САЩ за цифровите валути и засилващото се регулаторно ограничаване на Китай. Сега перспективата за нов щам на вируса рискува да подбие ликвидността и апетита за риск за спекулативния сектор.

Както винаги, „биковете“ на пазара остават отдадени на мнението, че повече институции и инвеститори на дребно ще прегърнат виртуалните валути.

Стойността на биткойн се е покачила с повече от 85% тази година.

 

Автор: Даниел Николов

Източник: bloombergtv.bg/