Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

На пазара за растеж на БФБ вече имаше пет предлагания, като първото започна с ръст от над 100%. Планирани са още 3 листвания

Инвеститорите трябва да са внимателни. Ако може да перифразираме израза „не всичко, което лети, се яде“, можем да кажем, че вече „не всичко, което се предложи на пазара за растеж на БФБ BEAM, носи печалба“.

Причина за този извод е, че вчера цената на акциите на „Смарт Органик“ АД се понижи до 18,9 лв. за ценна книга, което е цената от първичното публично предлагане (IPO) на компанията за около общо 6 млн. лв. от 11 ноември 2021 г. Това означава, че инвеститори са склонни да продават без печалба. Това се случва за първи път на пазара BEAM за акции, купени на IPO-то. „Смарт Органик“ АД проведе петото предлагане на книжа на този сегмент на „Българска фондова борса“ АД.

Близо до гореописания момент беше и „Инфинити Капитал“, което дебютира на борсата при цена 1,6 лв. за акция, а след това имаше и сделка на 1,62 лв. за ценна книга. Последната сделка е при 1,65 лв. за ценна книга, което е близо до „нулата“ за купувалите по време на предлагането. „Инфинити“ беше 4-тото предлагане досега. То беше успешно само на 23%, докато другите 4 бяха пласирани на 100%.

Първото предлагане на новия сегмент BEAM беше на 21 януари 2021 г. на „Биодит“ АД при цена от 1 лв. за акция. Последва старт на търговията при цена от 2 лв., или поскъпване със 100%. Към настоящия момент цената се балансира около 1,5 лв. за акция, тоест купувалите на 2 лв. са на загуба с около 25%, но купувалите на 1 лв. са на печалба от около 50% по текущи цени.

Последните сделки с акции на „Син Карс Индъстри“ АД са на цени около 1,2 – 1,25 лв., което прави печалба от около 20-25% спрямо цената на предлагането във второто IPO на BEAM. При старта на вторичната търговия печалбата беше до 147%, защото имаше сделка на 2,47 лв. за ценна книга.

Третото предлагане на BEAM беше на „Импулс I” АД на 7 юли 2021 г. за около 6 млн. лв. при цена на акция от 1,1 лв. Текущата цена е 1,4 лв., което прави печалба от около 30%.

Ако може да обобщим по текущи цени, петте предлагания носят 50%, 20%, 30%, 2% (при текущата цена на оферта купува на „Инфинити“ от 1,63 лв.) и 0% при „Смарт Органик“ АД. Очевидно тенденцията е понижаваща се.

Като размер на увеличенията при „Биодит“ АД сумата беше 1 млн. лв., при „Син Карс“ – 2 млн. лв., при „Импулс I”АД и „Смарт Органик“ АД – по 6 млн. лв., а при „Инфинити Капитал“ бяха привлечени 1,36 млн. лв., една трета от тях от изпълнителния директор.

Предстоящи предлагания

Вече е насрочено предлагането на „Дронамикс“ на 2 декември 2021 г., като търсената сума е около 6 млн. лв.

Ейч Ар Кепитъл АД ще търси 1,5 млн. лв. Компанията развива сайтовете ebag.bg, agri.bg, tractor.bg, Superdoc.bg и Advokatami.bg.

Операторът на Palms Bet – „Телематик Интерактив България“ планира борсов дебют през 2022 г.

Изключително важно при всяко IPO е да се направи отстъпка в цената, за да са доволни инвеститорите и да не се подкопае доверието в компанията и пазара BEAM. Първите предлагания доведоха до веруюто, че „всичко, което се предложи на BEAM, поскъпва двойно“. Това накара много инвеститори да наддават при следващите предлагания, като при „Импулс I”и „Смарт Органик“ АД имаше диапазон на цените и изпълнението беше на определените максимуми.

Разбира се, предлагане с отстъпка е трудно да се направи, защото оценките на компаниите не са математика, влияят много фактори, включително моментното състояние на пазара и апетита на инвеститорите за риск.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът е записал 260 акции от предлагането на „Смарт Органик“ АД, като впоследствие е продал правата върху тях в първия ден от търговията им.

По статията работиха: Мариян Йорданов, редактор Десислава Попова
Източник: https://www.investor.bg/
Категория: 
Ключови думи: