Снимка: Bloomberg

Валутата е загубила 38% от стойността си тази година, включително 17% срив от началото на миналата седмица

Турската лира се срина с 5.6% до над 12 лири за долар във вторник, единадесетото й рекордно ниско ниво за последните единадесет дни, след като президентът Тайип Ердоган защити неотдавнашното рязко намаляване на лихвите и обеща да спечели своята „икономическа война за независимост“ въпреки широко разпространените критики.

Лирата отслабна до 11,9990 спрямо американската валута и беше на 11,8200 в 07:44 GMT, като достигна 12.0580 по обяд. Валутата е загубила 38% от стойността си тази година, включително 17% срив от началото на миналата седмица.

Ердоган упражни натиск върху централната банка да се насочи към агресивен цикъл на затягане, който има за цел – според него – да увеличи износа, инвестициите и работните места – дори когато инфлацията се покачва до близо 20% и обезценяването на валутата се ускорява, което поглъща спестяванията на турците.

Бившият заместник-управител на централната банка Семих Тюмен, който беше уволнен от Ердоган миналия месец, призова за незабавно връщане към политики, които защитават стойността на лирата. „Този ​​ирационален експеримент, който няма шанс за успех, трябва да бъде изоставен незабавно и трябва да се върнем към качествени политики, които защитават стойността на турската лира и просперитета на турския народ“, написа той в Twitter.

Лирата е най-лошо представящата се от развиващите се пазари тази година, най-вече заради това, което анализаторите наричат ​​безразсъдно и преждевременно облекчаване на паричната политика. Спрямо еврото валутата отслабна до ново рекордно ниско ниво от 13,4035. На пазара на облигации 10-годишната референтна доходност на Турция се повиши над 21% за първи път от началото на 2019 г. С падането на лирата основният индекс на акциите скочи с 1,5% поради внезапно евтини оценки.

Спешни мерки

Централната банка намали своя лихвен процент миналия четвъртък със 100 базисни пункта до 15%, което е доста под инфлацията от близо 20% и сигнализира за по-нататъшно облекчаване. Банката намали лихвите с общо 400 пункта от септември насам в това, което анализаторите нарекоха опасна грешка в политиката, като се има предвид дълбоко отрицателната реална доходност и като се има предвид, че почти всички други централни банки са започнали или се готвят за затягане.

турска лира

Анализаторите казаха, че скоро ще са необходими спешни увеличения на лихвите, докато спекулациите за основен ремонт на кабинета с участието на финансовия министър Лютфи Елван също се увеличиха.

Ердоган защити политиката на пресконференция късно в понеделник и каза, че по-строгата парична политика няма да намали инфлацията.

„Отхвърлям политики, които ще свият страната ни, ще я отслабят, ще обричат ​​хората ни на безработица, глад и бедност“, каза Ердоган след заседание на кабинета, което предизвика спад в лирата в края на деня.

Societe Generale заяви в понеделник, че централната банка ще трябва да направи „спешно“ увеличение още следващия месец и да повиши лихвения процент до около 19% до края на първото тримесечие на 2022 г.

„Рисковете сочат за по-голямо обезценяване“, каза Гийом Треска, старши стратег EM в Generali Insurance Asset Management, добавяйки, че очаква сътресенията в Турция да имат ограничено въздействие върху други страни и активи с нововъзникващи пазари.

„Все още не виждаме стойност в турските активи. Основната разлика от предишни епизоди на пазарен стрес е ограничената съпротива от страна на властите. Има ясна воля за по-слаба валута.“

 

Източник: bloombergtv.bg/

 

 

Категория: 
Ключови думи: