Снимка: Amanda Hall

Nasdaq Composite спадна за втори пореден ден

Американските индекси не успяха да намерят единна посока във вторник. Технологичният Nasdaq Composite спадна за втори пореден ден, тъй като по-високите лихвени проценти оказват натиск върху бързо растящите акции на технологичните компании. Същевременно банките и индустриалните фирми записаха ръстове, пише CNBC.

Nasdaq спадна с 0,5% до 15 775,14 пункта, докато широкият индекс S&P 500 се изкачи с 0,17% до 4690,70 пункта. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибави 194,55 пункта, достигайки 35 813,80 пункта, благодарение на доброто представяне на акциите на банките и енергийните компании.

Спадът на цените на технологичните и други бързо растящи книжа се случи, след като доходността по държавните ценни книжа нарасна след решението на президента на САЩ Джо Байдън да номинира председателя на Фед Джером Пауъл за нов мандат.

Meta, компанията майка на Facebook, записа над 1% спад на борсата, а стойността на книжата на Roku и биотехнологичната Moderna се понижи с повече от 2%. Цената на акциите на Zoom Video Communications се понижи с 14 на сто, след като компанията успя да надмине очакванията за печалбата си, но предупреди, че очаква забавяне предвид отслабването на пандемията и съответно на търсенето на инструменти за провеждане на отдалечени разговори.

От друга страна, банковите акции се озоваха на зелено. При JPMorgan ръстът достигна 2,4%.

Книжата на енергийните компании също поскъпнаха, след като Байдън обяви, че ще използва част от стратегическите петролни резерви, за да се опита да намали цените на горивата в момент, в който инфлацията е на най-високото си ниво от три десетилетия. През последните дни цените на петрола спадат, предвид слуховете, че Байдън ще предприеме именно тази стъпка.

На корпоративния фронт цената на акциите на Best Buy се понижи с повече от 12%, след като компанията заяви, че сравнимите ѝ продажби и маржът на брутната печалба могат да се свият през четвъртото тримесечие спрямо същия период година по-рано.

От друга страна, производителят на чипове Western Digital се оказа след най-добре представилите се днес. Стойността на книжата му нарасна с 6,3% благодарение на по-високата оценка от Mizuho.

По статията работи: Елена Кирилова
Източник: https://www.investor.bg/