Любомир Дацов, финансист, бивш зам.-министър и член на Фискалния съвет

Инфлацията вече не е временно явление. Има няколко други фактора, които започнаха да действат и назряха още преди няколко години. Светът е в много голямо преструктуриране. Това каза Любомир Дацов, финансист, бивш зам.-министър и член на Фискалния съвет, в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. 

„Той е комбинация от фактори. Не бива да опростяваме нещата. Факт е, че част от инфлацията, особено в енергийния сектор и тази, която е свързана с потребителските стоки, е следствие и на моментни фактори. Примерно прекъсването на доставките, търсенето на енергия, несъвършенството на регулациите в повечето от държавите, започналите, но недовършени структурни реформи в енергийния сектор, политическата обстановка. Тоест, има съвпадение, основата, която е нагоре, и допълнителни фактори, които изострят допълнително ситуацията“. 

Ще се променят ли тези фактори в обозримо бъдеще? До средата на идната година проблемът с прекъсването на веригите на доставки ще изчезне и ще постави началото на нов процес, каза гостът. “Част от инвестициите в Китай ще се насочат в други области. Например ние можем да спечелим. Това, което се нарича реиндустриализация (местене на нови производства в следствие на това, че има нови модели на доставки и нови технологии). През следващите години нищо чудно ние да наблюдаваме завръщането на индустрията в Eвропа. Нов тип икономика“.

„Ако таргет зоната е 1,5 – 2,0 – 2,5 %, то ние ще наблюдаваме нещо от типа на 3,0 – 3,5 до 4% максимум през следващите една-две години, като много ще зависи от политиките на отделните държави“. 

В България инфлацията ще бъде малко над средносветовното и европейско ниво поради несъвършенствата във функциониране на пазарните системи и силните изкривявания, които имаме, допълни Дацов. „Включително от назначаването на „мой-човек“, но нищо не разбиращ, до отношенията, които се изградиха в определени сектори. Има скрити монополисти, които няма така лесно да се откажат“.

Защо ЕЦБ говори за нарастващи признаци на надценяване на пазара? Има ли балон на пазарите на имоти? Подценена ли е предварителната прогноза на НСИ?

Факт ли е, че и ЕЦБ и Фед ненавреме оцениха завоя в икономиката и бяха прекалено експанзивни, подпомагайки някои негативни процеси, които се случват в отделните страни членки? „Малък“ ли е проблемът с дълговете? Правилна ли е българската фискална политика? Защо не трябва да има предварително индексиране на заплатите?

Вижте във видеото. 

 

Автор: Галина Маринова

Източник: bloombergtv.bg/