Снимка: Bloomberg L.P.

Новият град ще бъде освободен от данъци с изключение на 10% ДДС за финансиране на градското строителство и услуги

Ел Салвадор възнамерява да емитира първите в света суверенни биткойн облигации и да изгради биткойн град, който ще бъде освободен от данъци върху доходите, собствеността и капиталовите печалби, обяви президентът Найиб Букеле в плажния град Мизата пред тълпа аплодиращи биткойн ентусиасти, предава Bloomberg.

Ел Салвадор планира да издаде токенизирани 10-годишни облигации на стойност 1 милиард долара деноминирани в щатски долари, които ще носят доходност от 6,5% чрез Liquid Network, каза Самсън Моу, главен стратегически директор на Blockstream. Половината от средствата от мащабната емисия ще бъдат обърнати в биткойн, а другата половина ще бъдат използва за инфраструктура и копаене на биткойни, захранвани от геотермална енергия, заяви Моу, малко след изказването на президента на Ел Салвадор.

След петгодишен период правителството ще започне да продава своите биткойни и да изплаща допълнителен дивидент на инвеститорите, каза Моу. В четвъртък той говори пред Bloomberg за предложението си.

Моделите на Blockstream показват, че в края на 10-тата година от пускането на облигациите, годишната процентна доходност ще бъде 146% поради прогнозираното поскъпване на биткойн. Моу смята, че биткойн ще достигне границата от 1 милион долара в рамките на пет години.

Моу каза, че 5-годишният период, в който облигациите ще бъдат блокирани ще извади 500 милиона долара в биткойн от пазара, което ще ги направи още по-редки и допълнително ще увеличи тяхната стойност.

Биткойн достигна исторически рекорд от над $68 000 по-рано през ноември, но загуби близо 20% през следващите седмици. Букеле на няколко пъти е реагирал на спада в цената на биткойн, като е купувал още от криптовалутата. В края на октомври правителството на Салвадор е притежавало най-малко 1100 биткойни.

Плановете ще превърнат Салвадор във „финансов център на света“ и „Сингапур на Латинска Америка“, каза Моу и добавя, че очаква и други държави да последват примера. „Първите страни, които направят това, ще имат огромно предимство. Това е началото на националната държава Bitcoin FOMO“, каза Моу, визирайки израза „страхът да не пропуснеш нещо“.

Инвеститорите също ще получат постоянно документ за постоянно пребиваване и могат бързо да получат и гражданство, каза Моу, докато стоеше до Букеле.

Биткойн сити ще бъде построен близо до вулкана Кончагуа, който ще осигури енергия за добив, каза Букеле и добави, че издаването на биткойн облигации ще започне през 2022 г. Единственият данък в Биткойн Сити ще бъде 10% данък добавена стойност за финансиране на градското строителство и услуги, допълни президентът.

През септември Ел Салвадор стана първата страна, която прие биткойн като законно платежно средство, което първоначално беше посрещнато с ентусиазъм, а след това и с протести.

Автор: Антон Груев

 

Източник: bloombergtv.bg/