Свилен Рангелов, съосновател и CEO на Dronamics, „Бизнес старт“

Българският стартъп за безпилотни товарни самолети Dronamics ще търси до 3 млн. евро на Българската фондова борса чрез първично публично предлагане. На BEAM пазара ще бъде листнато новото дружество от групата „Дронамикс Кепитъл“, като перспективите за развитие на компанията са свързани с товарния самолет Black Swan („Черния лебед“). Това съобщи Свилен Рангелов, съосновател и CEO на Dronamics, на живо от авиоизложението Dubai Airshow 2021 в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

 

 

„Съвсем скоро предстои да представим безпилотния самолет „Черния лебед“ и в близките месеци да получим лиценз за доставки в цяла Европа. Групата ни се развива динамично, пораснали сме над 3 пъти в последната година и това е една от причините да излезем на фондовата борса.“

„Черният лебед“ е стандартизиран самолет, който ще може да носи товар до 350 кг на разстояние до 2500 км. Ще лети с около 200 км/ч и ще прави доставки в същия ден на много изгодна цена. Това е разработката, върху която работим в последните години заедно със съпътстващите технологии като дрон портове и системи за управление“, обясни Рангелов.

Според него Dronamics няма пряка конкуренция при безпилотните товарни апарати с хоризонтално излитане и конвенционални двигатели, освен във военния сектор. Засега всички са се насочили към вертикално излитащи системи с електрически двигатели, обясни събеседникът.

„Откакто стартирахме компанията преди 7 години получаваме запитвания от военно-промишления комплекс, но това не е нашия сектор и пренасочваме тези заявки. Имаме големи амбиции и доказателство за това е, че сме се захванали да правим такъв бизнес в държава, където над 70 г. не е имало серийно производство на самолети.“

Голямата тема на Dubai Airshow 2021 е поръчката на близо 255 самолета Airbus A321 NEO от Wizz Air. “Настроението е, че авиационният сектор се е върнал обратно към обичайните си нива“,  за първи път след Covid-19 има толкова голямо изложение на живо с такива големи поръчки, коментира Рангелов. Има и много повече предложения в областта на дроновете и от много повече държави в сравнение с 2019 г., така че „наистина има демократизация на технологиите“, каза той.

Рангелов заяви, че очаква по-засилени регулации за малките дронове след атентата срещу премиера на Ирак – който беше проведен чрез дрон – но това няма да засегне Dronamics, тъй като техните безпилотни самолети са много по-големи. „За големи дронове като нашите – които оперират от летища – е много по-ясно за властите какво се случва.  Колкото по-малък е един дрон, толкова по-трудно е да се контролира.“

За малките дронове ще е проблематично да се добавя допълнително тегло като системи за безопасност, смята Рангелов. Той напомни, че Европейската комисия е приела регламенти през 2019 г. за дроновете, които влизат директно в законодателството подобно на правилата за GDPR. Безпилотният самолетен дрон Black Swan („Черен лебед“) на Dronamics е много по-безопасен тъй като изпълнява хоризонтални полети, а не вертикални, каза Рангелов.

По-рано тази година стана известно, че водещият немски спедитор Hellmann ще започне да използва безпилотните самолети на Dronamics от следващата година. По-късно логистичният гигант DHL обяви, че ще си сътрудничи с Dronamics за пускане на трансгранични и междуградски безпилотни летателни апарати, насочени към преодоляване на обтегнатите вериги за доставки.

Материалът/разговорът не са препоръка за вземане на инвестиционно решение.

 

Източник: bloombergtv.bg/