Снимка: Bloomberg LP

Разпродажби има почти на целия по-широк пазар

Вторият ден от седмицата носи нови разпродажби на пазара на криптовалути. Цената на биткойна се насочва към прага от 60 хил. долара, а тази на етера достигна едно от най-ниските си равнища този месец, съобщава Bloomberg.

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация поевтинява с близо 7,7% до цена от 60 559 долара 10 минути преди 10 ч. българско време. От своя страна етерът е надолу с 8,2% до 4298,25 долара, показват данни на CoinDesk.

Разпродажби има почти на целия по-широк пазар. На този фон общата пазарна капитализация на всички търгувани валути е изтрила близо 7% през последните 24 часа до близо 2,8 трлн. долара, показва тракерът на CoinGecko.

 

„Наблюдавахме подписването на американския инфраструктурен законопроект, което инициира разпродажба от трейдъри, притеснени за регулациите и данъчното облагане“, коментира Хайден Хюджс, главен изпълнителен директор на Alpha Impact.

Той също така посочи и притесненията за продължаващия регулаторен натиск върху сегмента от Китай. Страната обмисля налагането на „наказателни“ цени на електроенергията за компании, които се занимават с добив на криптовалута, обявиха от Комисията за национално развитие и реформи.

Междувременно в САЩ нови изисквания за данъчно деклариране за дигиталните валути бе включено в инфраструктурния план на президента Джо Байдън за 550 млрд. долара.

Но въпреки последните спънки цената на биткойна остава висока, удвоявайки се през последната година, а при етера увеличението за периода е шесткратно. И двете криптовалути записаха рекорди миналата седмица благодарение на засиления интерес към сегмента заради спекулативно търсене и надеждата, че монетите могат да предпазят от инфлационните рискове.

Някои технически индикатори обаче показват, че ралито на криптовалутите ще бъде поставено на пауза.

Би било „необичайно“ движението нагоре да продължи без корекция, коментира Виджай Айяр от криптоборсата Luno. По думите му налице е „здравословно“ понижение на цените след продължителния ръст нагоре.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова
Източник: https://www.investor.bg/